Почетна » Како други живе
Занимљивости Вести из света Вести Сениор свет

Како други живе

УКРАЈИНА

Према последњим подацима, у Украјини живи 12.147.000 пензионера. То значи да они чине приближно 30 одсто популације. Украјинска влада троши приближно 17 одсто бруто домаћег производа на пензије. То је највиши степен потрошње не само у Европи, већ и у свету. Приватни пензијски фондови уведени су у земљу тек 2004. године.

Бројке

82 евра износи просечна пензија у Украјини

490 евра је максималан износ државне пензије

63 године је старосна граница за долазак мушкараца у пензију

59 година је старосна граница за пензију код дама

 

НЕМАЧКА

У пензију са 73 године

Према актуелном закону Немце очекује поступно повећање животне доби за одлазак у пензију, па би до 2029. граница за радно способне била 67 година. Тренутно, радници који напуне 65 година могу без проблема отићи у пензију, међутим, према истраживању које је спровео келнски Институт за економска истраживања, животно доба Немаца за одлазак у пензију до 2041. могло би се продужити на 73 године живота. Како објашњавају, то би се могло догодити уколико доприноси за пензије остану на садашњем нивоу. Тренутно у Немачкој на једног пензионера долазе три запослене особе, но демографска слика указује на погоршање ситуације у предстојећим годинама с обзиром на то да популација убрзано стари. Немачки министар финансија Волфганг Шојбле већ је апеловао да се животно доба за одлазак у пензију повећа на 70 година, уз аргумент да би пензионисање требало повезати с продужењем животног века.

Извор: Вечерњи.хр

 

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Фондови инвестирају у дуванску индустрију

Последњих недеља у енглеској јавности много се говори о инвестицијама пензијских фондова, а на моралну одговорност позивају се челници ових институција. Наиме, пензијски фондови у које се, између осталог, уплаћују и доприноси научника укључених у рад Истраживачког центра за борбу против рака, део новца инвестирају и у дуванску индустрију. Према писању британске штампе, неколико британских пензијских фондова новац улаже у Бритиш американ тобако, а само из доприноса научника у ову компанију „улило“ се 211 милиона фунти. Како показују подаци, пензијски фонд који обухвата и пензијску штедњу професора и особља унивезитета који су укључени у истраживање канцера вредан је готово 50 милијарди фунти. Тако практично долази до ситуације у којој се истраживања за борбу против рака и дуванска индустрија спонзоришу од истог новца. Као одговор на повике јавности, британски универзитети саопштили су да „имају у виду ширу слику и да су финансијске добити значајније од моралних дилема“.

Извор: Гардијан

 

МАКЕДОНИЈА

Медицински канабис у апотекама

Препарати на бази канабиса од почетка овог месеца могу се пронаћи на рафовима македонских апотека, а пацијентима ће на располагању бити две врсте препарата – они који ће моћи да се узму само на лекарски рецепт и други, који ће се издавати без рецепта. На рецепт ће се изадавати медикаменти на бази канабиса намењени оболелима од карцинома, мултипла склерозе, заражени вирусом ХИВ и оболелима од епилепсије. Како преносе медији, препарате на бази канабиса који ће се продавати у Македонији припремаће фармацеути.

Извор: Н1

 

 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Масовни протести у септембру

Пензионери Федерације БиХ најавили су масовне протесте на јесен уколико влада не испуни њихове захтеве, од којих је најважнији благовремена исплата пензија које сада касне готово цео месец. Представници удружења пензионера су још пре неколико месеци потписали споразум с владом да ће пензије стизати до петог у месецу, али се он не поштује. Удружење пензионера захтева и усвајање закона у складу са стратегијом реформе пензијског система, као и стабилизацију Фонда који је у сталном минусу. Тренутно, мањак износи око 200 милиона конвертибилних марака (100 милиона евра). Пензионери су једногласно против нових позајмица и кредитних задужења, а од власти захтевају и да се позабави проблемом фирми које не уплаћују доприносе за своје раднике. Број запослених и пензионера у Федерацији готово је изједначен, а просечна пензија износи 170 евра. Федерација има 400.000, а Република Српска 250.000 пензионера. По угледу на Фонд РС челници БиХ предложили су прелазак на исплату пензија из трезора како би се престало с кашњењем.

Извор: Радио Слободна Европа

 

САД

Здравство ће коштати 500.000 долара

Према новом извештају о трошковима пензионера у САД, здравим Американцима старости 65 година просечно ће до краја живота бити потребно око 288.000 долара за основну здравствену заштиту. Када се томе додају и други здравствени трошкови попут оних за зубара и прегледе слуха и вида, тај износ још је већи и расте до 377.000 долара за преостале деценије живота. То је рачуница за генерацију која ове године пуни 65 година, међутим, како наводе аналитичари, кад се урачуна и инфлација током наредних деценија, трошкови ће достићи суму од чак 435.000 долара за основну, односно 568.000 долара за додатну здравствену заштиту. Тако долазимо до податка да ће данашњим тинејџерима у старости за здравствено осигурање бити потребно чак пола милиона долара! Подаци су поражавајући јер тренутно показују да ће брачни пар који се пензионише ове године, чак 57 одсто своје пензије трошити на здравствене услуге. Онима који у пензију оду за десет година, здравство ће „појести“ чак 88 одсто пензије.

Извор: Блумберг

 

 

ЦРНА ГОРА

Блокада због неуплаћеног стажа

Око стотину бивших радника никшићких рудника боксита који траже да им се реши питање трајних пензија свако мало блокира рампу сектора транспорта у насељу Грачаница. На тај начин блокирају транспорт руде, али према речима радника, стрпљење више није опција јер се суочавају с великим проблемима. Како наводе, око 500 некадашњих радника Боксита који су као технолошки вишак напустили предузеће током 2009. и 2010. године уз социјални програм, због неповезаног стажа имају само решења о привременим пензијама. Иако им је редовно одбијан новац за доприносе, он никада није уплаћен на рачун Фонда. Саблокадама ће наставити све док им надлежни не надокнаде неуплаћен стаж.

Извор: Вечерње новости

 

ХРВАТСКА

Оставка због повећања партиципације

Хрватска странка пензионера најавила је иницијативу за опозив министра здравља Дарија Накића због поскупљења партиципације за болничко лечење. Како су навели у саопштењу, због поскупљења се смањује доступност здравствених услуга и свесно доводи у питање систем заснован на солидарности који су грађани градили деценијама. Како су нагласили у овој странци, поскупљење максималног износа партиципације за болничко лечење с 2.000 на 3.000 куна и увођење накнаде за преглед у хитном болничком пријему „само су увод у додатна поскупљења чији је крајњи циљ приватизација здравствених услуга и додатно богаћење богатих“. Прикупили су потписе више од 100.000 грађана против најављеног поскупљења полисе допунског здравственог осигурања.

Извор: Танјуг

 

Бројке

600 милиона евра Словенија дугује грађанима БиХ по основу старе девизне штедње

170 евра је просечна пензија у БиХ