Почетна » Како одржати мишиће после 60. године
Здравље Вести

Како одржати мишиће после 60. године

Фото: Пексел

Добијени резултати указују на то да се код старијих особа захтева обимније недељно вежбање на одржавању мишићне масе.

Истраживачи кажу да мушкарци и жене преко 60 година старости морају чешће да подижу тегове него млађи људи како би одржали исту мишићну масу, као и обим мишића. За потреба овог истраживања у трајању од 48 седмица регрутовано је 70 особа; 39 учесника је било између 60 и 75 година старости, док је осталима било 20-35 година. У прва четири месеца сви су радили по три сета различитих вежби истог интензитета. Сваки учесник је стално повећавао тежину тегова у том периоду. До краја првог дела истраживања сви учесници, и старији и млађи, повећали су своје мишићне масе.

Други део истраживања је осмишљен како би се установило која количина мишићне масе би се изгубила због престанка активности или смањења интензитета вежбања. За почетак, истраживачи су учеснике насумично распоредили у три групе. У наредном периоду, у трајању од 32 недеље, једна група је комплетно престала са вежбањем, учесници друге групе су наставили и даље да вежбају као и раније, само једном недељно, док је трећа смањила интензитет тако што је промењен режим вежбања на један сет вежбања по недељи. До краја вежбања разлика између млађих и старијих учесника била је упечатљива.

Код млађих који су наставили да вежбају није се показало уопште или се јавило мало смањење мишићне масе. Насупрот томе, старији су изгубили масу кад им је смањен режим тренинга, што значи да им је било потребно да чешће вежбају него млади људи како би одржавали мишиће. Међутим, њихова снага је остала иста.