Почетна » Како подићи ниво доброг холестерола?
Кардиолог Вести

Како подићи ниво доброг холестерола?

Сигурно сте чули за “добар” и “лош” холестерол, али не знате шта то значи и како се добијају.

Кардиолог проф. др Синиша Павловић каже да, поједностављено гледано “добар” холестерол или ХДЛ има задатак да омогући пренос “лошег” холестерола или ЛДЛ до јетре, која ће га метаболички обрадити и уклонити из тела. ЛДЛ са своје стране има тенденцију да се таложи где год нађе за погодно.

– Први на удару су зидови крвних судова, где се нагомилава, прави раслојавање зида, у том резервоару се наставља таложење, па он расте и оним делом којим се таложење креће ка унутрашњости крвног суда, сужавајући промер за проток крви – каже др Павловић.- Уколико под притиском та наслага продре у крвни суд може довести до његовог запушења или емболије. Због свега тога важно је да ниво укупног холестерола буде адекватан, а однос ХДЛ и ЛДЛ такав да указује на прихватљив ниво ризика од развоја артериосклерозе.

То се може постићи корекцијом исхране, али треба имати у виду да само делимично исхрана утиче на ниво холестерола, а уколико су вредности високе и указују на повећани ризик потребна је примена лекова.

Ови лекови су током последњих више од двадесетак година, колико су присутни на тржишту, прошли период оспоравања, али лекар треба увек да упозори на, истина ретке, али могуће нежељене ефекте, који се могу превазићи променом лека.