Почетна » Како поново добити „посао века”
Из Вањиног пера Колумне

Како поново добити „посао века”

 

Извоз! Извоз! То се најчешће чује кад се помене излазак из кризе. Морамо се вратити на светско тржиште на коме смо били равноправни такмаци 40 година. Успешнији од најуспешнијих. А да се подсетимо оног америчког истраживања по коме је „југо” најгори аутомобил свих времена! Где је 30 одсто анкетираних рекло да је „југо” аутомобилска најругоба. Да би доказали тврдње, покварени странци приказивали су фотографије нашег чеда, али без бар иједне Београђанке поред њега, па су неки поверовали у лаж. Који су мотиви руководили творце оваквих истраживања? Чиста љубомора.

Кад смо средином осамдесетих обелоданили да креће извоз „југића” у САД, били смо најпоноснија нација на свету. Показаћемо ми надобудним Американцима како се прави аутомобил! Додуше, нисмо могли да тврдимо како смо ми правили аутомобиле још док су они жигосали стоку, али смо могли да кажемо да је црвени Крагујевац, у који су се из околине слили радници, сељаци и поштена интелигенција, углавном произвођачи шљива и кајмака, одлучан да разним Фордовима покаже „од које се дрво прави кашика”!

Спремни да помогнемо америчким краварима и овчарима (у краве и овце са бар разумемо), слали смо им најјефтинији ауто на свету! Да сам био Американац, могао сам да купим „југића” за једну плату. Нисам био Американац, али сам био поносан! Поверовао сам нашим политичарима да је то посао века!

Корејци су исте године на америчко тржиште убацили 12 нових модела. Узалуд! Јер ми смо једина нација на свету која је успела да за две године заврши посао века! Додуше, не својом вољом, али ипак. Та продуктивност није забележена у историји људског рода!

И одмах је кренула одмазда. Прљави Запад лансирао је причу да ће у Њујорку забранити пљување жвакаћих гума по улици, јер на жваку може да налети „југо”, залепи се и – ни макац! Било је још измишљотина и, на крају, оно истраживање. Врхунац злобе, нетолеранције и зависти, али и доказ да нас се свет плаши и лажима покушава да нас уклони с тржишта светске ауто-индустрије.

Наравоученије: убудуће извозимо аутомобиле чија је каросерија од крушке, волан од јабуке, точкови од шљива, сајле од малине, буксне од вишње, ретровизори од трешње…