Почетна » Како сачувати здравље крвних судова
Здравље Кардиолог

Како сачувати здравље крвних судова

Изрека каже: Човек је стар онолико колико су му стари крвни судови. Данас смо сведоци бројних обољења управо у вези с оштећеном функцијом крвних судова, као што су атеросклероза, ангина пекторис, инфаркт миокарда, шлог, проширене вене, лоша периферна циркулација и бројне друге. Подаци показују да смо на неславном трећем месту у Европи по оболевању и смртности од болести срца и крвних судова, што довољно говори да свом кардиоваскуларном систему не поклањамо довољно пажње.

Најважнији фактор ризика свакако су године старости, с обзиром на то да крвни судови физиолошки пропадају код старијих особа. Наиме, старењем се смањује њихова еластичност и стварају се наслаге које доводе до закречења крвног суда. Међутим, оштећења крвних судова су готово редовни пратиоци неких хроничних болести као што су шећерна болест, гојазност и повишени крвни притисак.

Које здравствене тегобе изазива лоша циркулација?

Кад су крвни судови оштећени, крв кроз њих пролази отежано и спорије. То за последицу има смањен доток кисеоника и хранљивих материја до свих ткива и органа. На почетку долази до карактеристичних тегоба: хладне шаке и стопала, осећај утрнулости, пецкање, грчеви, бол у ногама након ходања.

Други проблем који у основи има лошу циркулацију јесу проширене вене. Како и сам назив каже, то су крвни судови којима је оштећена функција у смислу повећања њиховог обима и стварања варикса, неприродних проширења, што доводи до успоравања крвотока и задржавања крви на периферији, најчешће на ногама. Уколико се не третирају на време, осим естетског проблема услед пуцања површинских крвних судова, могу се развити и бројне компликације као што је болна упала и стварање тромба (тромбофлебитис). Проширење и упала вена у аналној регији доводи до појаве хемороида, који су често болни и склони крварењу.

Како побољшати здравље крвних судова?

Промена лоших животних навика и адекватна терапија хроничних болести први су и неопходни услови у третману проблема повезаних с оштећењем крвних судова и лошом циркулацијом. Осим тога, саветује се и редовна примена биофлавоноида у виду додатака исхрани. Биофлавоноиди су природна једињења изолована из биљака и поуздано је доказано да позитивно утичу на оштећену функцију капилара и вена. Бројне студије су показале да имају и антитромботска својства. Они су моћни антиоксиданси, спречавају оштећење ћелија које узрокују слободни радикали.

Најпознатији и најиспитиванији биофлавоноид је дихидрокверцетин. Он је активна компонента природног препарата КАПИЛАРУС, који се може наћи у свим апотекама. Добија се из биљке сибирски ариш, која расте у еколошки најчистијем делу света – у Сибиру.

Шта је Капиларус и како делује?

Капиларус побољшава циркулацију, обавља репарацију оштећених крвних судова и ублажава тегобе узроковане лошом циркулацијом. Има снажно позитивно деловање на проток крви због чега се препоручује код свих стања и обољења узрокованих лошом циркулацијом. Дејство Капиларуса, ефикасност и добра подношљивост потврђени су бројним клиничким студијама, као и у свакодневној примени у Русији где се традиционално користи више од 50 година.

Капиларус смањује вискозитет крви и повећава еластичност еритроцита, чиме се убрзава проток крви кроз крвне судове. Стимулише појаву нових функционалних капилара и успорава атеросклерозу смањењем нивоа лошег, ЛДЛ холестерола. Одржава тонус крвних судова на оптималном нивоу, смањује спазам малих крвних судова и побољшава венску циркулацију, чиме регулише крвни притисак.

Коме се препоручује Капиларус?

Капиларус се превасходно препоручује особама које имају тегобе с лошом циркулацијом крви (хладне руке и стопала, проширене вене, проблеми с хемороидима), особама с обољењима кардиоваскуларног система која се јављају услед атеросклерозе крвних судова (исхемијска болест срца, повишен крвни притисак, након инфаркта миокарда). Посебно се препоручује дијабетичарима и особама с обољењима ока (катаракта, ретинопатија, глауком) као допуна свакодневној терапији. Превентивно, неопходан је пушачима, гојазним особама и особама које имају позитивну породичну анамнезу за развој болести срца и крвних судова.

Како се користи Капиларус?

Код лоше периферне циркулације и превенције болести кардиоваскуларног система саветује се примена једне капсуле три пута дневно. У случају изражених тегоба, доза се може повећати и на две капсуле три пута дневно. Препоручује се континуирана примена током дужег временског периода. Позитивни ефекти се уочавају већ након три до четири недеље.

Пише mr. ph Ненад Миливојевић