Почетна » Како се заштити од АЛЕРГИЈЕ?
Здравље Савети стручњака Вести

Како се заштити од АЛЕРГИЈЕ?

Фото: Пекселс

Честице полена су толико ситне да могу да буду готово невидљиве, али сваке године је све више становника наше планете осетљиво на њих. Очи се зацрвене, нос цури, очни капци натекну, кијате, кијате, кијате… ако већ не почнете и да се гушите.

У пролеће алергије најчешће изазивају леска, бреза и неке врсте врбе, у лето дивљи полен, а од августа до октобра коров амброзија. Значи, док је топлог времена, биће и полена.

Особе које су алергичне на полен морају заштитити слузокожу носа препаратом који им је прописао лекар најмање 15 дана пре времена цветања биљке на чији су полен осетљиви. Концентрација полена у ваздуху, највећа је ујутру, па се у том периоду не саветује проветравање стана. Током дана, са порастом дневне температуре, концентрација полена се смањује.

Лекари упозоравају на то да се терапија против алергије мора узимати редовно, како је прописано, да би пацијенти били заштићени током читавог дана.

Многи  и не знају да болују од алергије, мислећи да због симптома попут шмрцања, кијања, кашљања, пецкања и свраба у носу имају грип или прехладу. То се свакако мора проверити прегледом код лекара специјалисте, најбоље алерголога.

Оно што  ових дана највише мучи алергичне особе је полен амброзије, који је веома активан у ваздуху уназад десетак дана и трајаће до јесени. Време с падавинама  иде на руку особама алергичним на полен, јер такво време снижава концентрације полена у ваздуху.