Почетна » Како спречити и лечити повишени крвни притисак
Здравље Кардиолог

Како спречити и лечити повишени крвни притисак

 

Повишени крвни притисак или артеријска хипертензија хронична је акутна или хронична болест. Последице акутне хипертензије су промене крвних судова, што може узроковати оштећења мозга, срца, бубрега и великих крвних судова.

Постоје систолни (горњи) притисак и дијастолни (доњи) притисак. Хипертензија се дефинише као трајно повишење систолног крвног притиска изнад 140 ммХг и/или дијастолног изнад 90 ммХг. Најчешћи симптоми које осећају болесници с повишеним крвним притиском су: главобоље (нарочито у потиљачном пределу), несвестица, зујање у ушима, нестабилност при ходу, бол или сличне сензације у грудима, недостатак ваздуха, осећај убрзаног или неправилног рада срца.

Свака здрава особа би требало периодично да контролише вредности крвног притиска, а посебно особе у чијој породици постоји историја тегоба с хипертензијом или бубрежним болестима. Учесталије контроле крвог притиска би требало да примењују особе са повишеном телесном масом, повишеним нивоом масноћа у крви, особе које болују од шећерне болести.

Како се правилно мери притисак:

 • резултати мерења притиска су генерално нижи ако се мерење врши код куће
 • крвни притисак код појединца се мења у складу с његовим емотивним стањима, узнемиреношћу, а у вези је и са добом дана, оброцима, температуром ваздуха и годишњим добом.
 • врло важну улогу у мерењу притиска има и сам апарат, који би пре свега требало да буде поуздан

Положај руке:

 • Кад код куће сами желите измерити притисак, учините то између шест и девет часова изјутра, или између 18 и 21 сат
 • рука мора бити положена хоризонтално на подлози у нивоу груди, без обзира у ком положају пацијента се мерење врши. Рука положена на нивоу испод срца доводи до виших резулата, док рука положена изнад нивоа срца доводи до нижих резултата
 • пацијент мора бити у топлој просторији, уска или одећа која затеже се мора склонити с руке
 • манжета се поставља изнад подлактичне јамице, а туба изнад ње, тако да не смета у току испитивања слушањем. Манометар мора бити на видљивом месту на мањој удаљености од лекара
 • мерење треба поновити за неколико минута и као очитање се узима нижа вредност
 • крвни притисак се мора измерити на обе руке
 • уколико је притисак био повишен, мерење треба поновити након петоминутног одмора пацијента у лежећем положају
 • у стојећем положају се врши мерење код старијих пацијената, дијабетичара и других пацијената с ортостатском хипертензијом

 

ЛЕЧЕЊЕ

Прва мера подразумева смањење уноса соли и течности, смањење тежине, повећање физичке активности, смањен унос кафе и алкохола и смањење стресова. Прекомерна тежина представља двоструко до шестоструко повећање ризика за развој хипертензије. Такође је важно смањење уноса соли испод три грама на дан, избегавање хране богате засићеним масним киселинама, алкохола, никотина, и кафе (50 одсто алкохоличара има хипертензију). Саветује се исхрана богата воћем и поврћем (400 до 500 грама воћа и поврћа дневно) те свакодневна физичка активност. Друга мера се односи на козумирање лекова који се називају антихипертензиви. Важно је да се пацијент тачно придржава упутства за употребу лека, да самоиницијативно не смањује дозе и не прекида узимање лека. Лек за лечење хипертензије сме препоручити и преписати само лекар.