Почетна » Каквом се водом умивате? Шта је боље: Хладна или топа вода?
Дерматолог Вести

Каквом се водом умивате? Шта је боље: Хладна или топа вода?

Свако има своју јутарњу рутину – неко се умива врелом, а неко само хладном водом.

Међутим, вода у зависности од температуре другачије утиче на кожу лица, због чега је јако важно да се упознате са свим предностима и манама умивања топлом или хладном водом.

Уколико се умивате током јутарњег туширања, топла вода и пара у купатилу могу изазвати појачану осетљивост коже лица, а могу је додатно исушити – сува кожа ће постати још сувља, а масна кожа ће наког такве рутине лучити више себума.

Стога, комбинација врелог јутарњег туша и првог умивања никако није добра. Због тога је боље да пре јутарњег туширања прво умијете лице хладном водом, па тек онда одете под врућ туш.

С друге стране, уколико се умивате хладном водом, она може смирити надутост коже лица након спавања, а може сузити и поре, због чега је дерматолози пре препоручују за прво јутарње умивање, у односу на топлу воду. Ипак, они истичу да није добро да се увек умивате хладном водом, и сматрају да је идеална температура воде за прво јутарње умивање за који степен виша.

Млака вода даје идеалне резултате када је нега коже у питању, а и многи козметички производи направљени за употребу под млаком водом, попут пене или гелова за чишћење лица, јер ће најбоље пенити под млазом млаке воде.