Почетна » Кардиолог упозорава на СИГНАЛ који тело шаље: Ова висина ДОЊЕГ притиска значи да вам прети СРЧАНИ УДАР
Кардиолог Вести

Кардиолог упозорава на СИГНАЛ који тело шаље: Ова висина ДОЊЕГ притиска значи да вам прети СРЧАНИ УДАР

Повишен крвни притисак у одређеним положајима може бити сигнал да се ближи срчани удар, упозоравају стручњаци.

Ако већ патите од високог притиска, вероватно мерите овај параметар здравља крвних судова сваког дана, а сада стручњаци упозоравају да би то посебно требало чинити када устанете из седећег или лежећег положаја.

Људи којима притисак “скочи” када се исправе или устану у већем су ризику од срчаног удара, преноси журнал “Хипертензија”. Ово се нарочито односи на млађе и средовечне пацијенте.

Значајан пораст вредности крвног притиска код устајања може бити знак да сте у већем ризику од озбиљнијих кардиоваскуларних догађаја, као што је срчани удар. У највећем броју случајева, када устанемо или се усправимо и измеримо притисак апаратом, горњи притисак ће благо опасти. Али ако доњи притисак добије вишу вредност, то значи да вам прети срчани удар.

У студији коју је овај журнал објавио учествовало је 1.207 пацијената, узраста од 18 до 45 година, којима је потврђен висок притисак првог стадијума, у којем је горњи у вредностима од 140 до 159, а доњи 90 до 100. Студија је утврдила да су они међу њима, којима је доњи притисак био највиши када устану, били у двоструко већем ризику од озбиљног срчаног проблема од остатка групе.

– Ово откриће потврђује нашу иницијалну сумњу, да је повишени притисак при устајању код младих важан за постављање дијагнозе. Били смо изненађени како чак и сасвим мали скок притиска може да буде индикатор опасности. Надамо се да ће ово откриће покренути тему терапије за пацијенте с високим притиском, чак и ако су млади – рекао је др Паоло Палатини са Универзитета у Падови.