Почетна » КЛАУДИЈА има 100 година, гипка је као СПОРТИСТА, а у овоме је њена ТАЈНА
Занимљивости Вести

КЛАУДИЈА има 100 година, гипка је као СПОРТИСТА, а у овоме је њена ТАЈНА

Фото: Руски травар

Клаудија Степанова прошле године у августу је прославила 100. рођендан, „гази“ други век и откирва тајну виталности и дугог живота.

Са сто година она има такву гипкост тела да изазива дивљење спортиста и јогина, и има идеалан крвни притисак да је пореде са космонаутима.

Клаудија Степанова из Нижњег Новгорода прославила је стоти рођендан у друштву породице и новинара којима је лично спремила колаче! Сви гости су били задивљени, а бака и срећна и скромна, није седела скрштених руку.

– Све сама радим, видите, могу и да скувам и да оперем и крећем се нормално, хвала Богу на добром здрављу којим ме је опремио и пустио да живим и уживам у овоме животу земаљском. – рекла је бакица доносећи гостима послужење.

Бака Клаудија има две кћерке, обе баке у осамдесетим, са не тако добрим здрављем и еланом за кретање.

Њена кћерка Светлана Фалина, која се ближи осамдесетом рођендану, каже да Клаудија никада не спава поподне, да понекад прилегне пола сата да се одмори и исрпави леђа.

– Она је увек у покрету и стално нешто ради или чисти или брише по кући, простире веш – каже друга кћерка Ирина Галкина.

Тачније, обе ћерке знају да је баш рад и кретање главни разлог дуговечности ове жене. Ипак, ни то није главна прича о стогодишњакињи.

Ова бака ради јогу и вежбе свакога дана пуних педесет година и може да уради оно што не могу ни њене кћерке ни унуке, а ни многе девојке. Она се без проблема сагиње, без савијања у коленима и дланове обе руке полаже на под.

Вежба јогу сваког дана по неколико пута. Ради и друге вежбе, а њене ћерке то не могу. Оне не могу длановима да дотакну под. Клаудија Степанова има једну пословицу коју стално понавља и која је одраз њеног духа и рада. Она каже:

– Нико од физичког рада није умро. Од лежања јесте – каже она и саветује још:
– Радите што више, и не штедите себе. Рад ће вам донети добробити.

Али још једну тајну има стогодишњакиња. Она каже да се у њеној глави дешава невероватан процес. Њен ум је престао да броји године када је имала 50.

– Устајем и лежем с мишљу да имам педесет годна. Тако се и осећам – каже стогодишња Клаудија Степанова.