Почетна » Код проблема у браку само незреле особе прво помисле на ОВУ СТВАР
Савети стручњака Психолог Вести

Код проблема у браку само незреле особе прво помисле на ОВУ СТВАР

Фото: Пиксабеј

Емоционално интелигентни партнери негују културу комуницирања и не стављају своје проблеме под тепих, а оно што је најважније, веома добро уче из искуства, па не праве изнова исте грешке.

– Њен значај је неоспоран у области партнерских односа, управо јер се њихов квалитет темељи на доброј комуникацији, спремности да се разуме туђа перспектива, неговању климе толеранције и компромиса, успостављању јасних персоналних граница, као спремности да се уђе у конфликт на асертиван начин – каже психотерапеут.

Емоционално интелигентне људе, поред свих наведених особина, краси и већа креативност у изналажењу стратегија за превазилажење текућих проблема, већа прилагодљивост, већа одлучност, стрпљење и оптимистичан приступ.

– Емоционално писменији родитељи ће лакше искомуницирати шта коме треба, каква врста помоћи им је неопходна и једноставније ће поделити обавезе и одговорности. Биће толерантнији на промене расположења – истиче Павлица.

Како се понаша емоционално интелигентна особа када осети да се нешто у браку променило нагоре, да су односи захладнели или се заоштрили?

– У таквој ситуацији, емоционално интелигентан партнер ће знати да чека прави моменат, да препозна и разуме које партнерове потребе су незадовољене, иницираће комуникацију о истима и настојати да се супружнику постепено приближи – истиче Павлица.