Почетна » Које је право време за пресађивање биљака
Моја башта Вести

Које је право време за пресађивање биљака

Фото: Пекселс

Пресавиђање биљака је важно како би им се осигурао правилан раст. У редовима који следе показаћемо вам како да то са лакоћом урадите.

Знаци који вам говоре да је биљци потребно пресађивање

  • корење биљке се појављује на површини
  • биљка је “жедна” више него обично
  • листови су јој постали жути или смеђи иако све радите по протоколу
  • прошло је од 12-18 месеци од кад сте је посадили у саксију у којој се сада налази
  • земља у којој се налази је пуна инсеката
  • Ако не примећујете ни један од горе неведених знакова, то би значило да ваша биљка ипак жели још мало да борави у саксији у којој се тренутно налази.

Материјал потребан за пресађивање биљака

  • саксија за цвеће (већа од оне у којој се сада биљка налази)
  • земља за цвеће
  • камење лаве – опционо
  • баштенске рукавице
  • лопатица
  • маказе за орезивање
  • корпа за смеће
  • старе новине

Поступак

Прекријте површину на којој ћете радити старим новинама. Навуците рукавице и извадите биљку из старе саксије уклањајући са ње већину старог земљишта, јер је током боравка у њему у протеклих 12-18 месеци апсорбовала све хранљиве састојке и спремна је за ново земљиште. Искористите корпу за смеће да у њу сипате стару земљу. Стручњаци за садњу биљака саветују пресађивање биљака једном годишње како би она напредовала и имала квалитетно земљиште око себе.

Ако ваша саксија нема дренажну рупу, започните садњу стављањем камења лаве на дно, које ћете затим прекрити земљом. Када сте саксију испунили до трћине њене дубине ставите у њу биљку и окружите је земљом. Искористите лопатицу за земљу како би додали довољно земље у саксију. Избегавајте притскање земље како би ваздух и вода могли лакше да допру до корења биљке.

Сада следи заливање пресађене биљке. При првом заливању важно је да то радите постепено, у више наврата док вода не прође кроз дно посуде у којој стоји саксија. Након тога придржавајте се уобичајеног начина заливања.