Употребљен сунђер за судове вероватно је најпрљавија ствар коју имате у кући, јер се на њему скупља више бактерија него на wц шољи.
Стога је препоручљиво да се мења што чешће – минимум једном недељно.
Међутим, према недавном истраживању објављеном у магазину „Journal of Environmental Health“ рок употребе кухињског сунђера може бити дуг и до три недеље, ако се правилно одржава.
Због тога је јако важна дезинфекција, и то само на високим температурама, како бисте били сигурни да сте убили све бактерије.
Продужите сунђеру век трајања уз правилну дезинфекцију
Потребно је да у веће лонче сипате воду, убаците кашичицу прашка за веш или соде бикарбоне, сачекате да вода проври, и убаците сунђер.
Након пар минута смањите ватру и оставите га у кључалој води да се „кува“ још десетак минута. После тога склоните лонче са шпорета, исцедите воду и оставите сунђер да се осуши на сунцу.
На овај начин можете дезинфиковати и сунђерасте крпе за упијање воде.