Почетна » Колико “голуба” дневно је нормално пустити?
Уролог Вести

Колико “голуба” дневно је нормално пустити?

Дешава вам се да пустите голуба и по неколико пута у току дана? Немојте да вас је срамота, јер свако то ради.

Мушкарци и жене, стари и млади. Питање је само колико често испуштате „голуба“? Ако он излети до 14 пута на дан са вашом пробавом је све у реду. Све преко тога може да укаже на неки здравствени проблем.

Колико голуба је нормално пустити током дана?

– Људско тело, иначе, у нормалном стању, гасове отпушта до 14 пута дневно. Учесталије надимање, подригивање или прдеж, указују, међутим, на поремећаје система за варење – каже проф. др Станиша Стојиљковић, шеф Катедре за еколошко инжењерство Технолошког факултета у Лесковцу и аутор књиге „Гасови и надимање – истине и заблуде“.

Како настају гасови?

Он каже да гас долази у дигестивни тракт када прогутамо ваздух или настаје као последица варења.

– Највећи део прогутаног ваздуха изађе из стомака преко уста, приликом подригивања, а остатак путује танким цревима. Један део се ту апсорбује, а преостали део се креће према дебелом цреву и излази путем задњег црева у виду прдежа – објашњава професор Стојиљковић.
Према његовим речима надутост и гасове изазива и погрешна комбинација хране, а степен тегоба зависи од здравственог статуса нашег организма.

Храна коју треба избегавати

– Газирана пића и слаткиши погубни су за наш дигестивни тракт и морали бисмо да их избегавамо. Проблеме зна да направи и луковичасто поврће, попут црног и белог лука, јер садржи доста сумпорних једињења и природних шећера. Пасуљ, боб и грашак, имају тешко разградиву целулозу, протеине и скроб и, уз лук, најчешћи су кривци за надимање и гасове, као и лоше комбиновање вегетаријанске или макробиотичке исхране – упозорава проф. др Стојиљковић.

Купусњаче и млечни производи су најгори

Наш саговорник наводи да и купусњаче знају да направе велики проблем у нашим цревима јер и оне имају доста целулозе и сумпорних једињења.

– Млечни производи због протеина и лактозе такође могу да изазову хаос у цревима, па је и њих боље избегавати. Уместо њих узмите сурутку пре јела. Избегавајте вештачке заслађиваче јер неке од њих наше тело једноставно не може да разгради – саветује проф. др Стојиљковић и додаје да склоност ка стварању гасова појачавају жвакаће гуме, цигарете и физичка неактивност.