Почетна » Колико је добро да вежбате босих ногу, шта кажу физиотерапеути?
Јога Вести

Колико је добро да вежбате босих ногу, шта кажу физиотерапеути?

Многи фитнес тренери током извођења својих вежби код куће носе патике.

Да ли то значи да грешите ако код куће вежбате босоноги? Једни сматрају да је вежбање босих ногу добро за јачање стопала, док други сматрају да то може да доведе до повреде. Шта је онда исправно?

Добро је вежбати бос?

Физиотерапеут Отам Хансон каже да постоји много фактора које треба узети у обзир пре него што се одлучите да вежбате боси, али дефинитивно може да буде добро да изујете патике пре извођења неких вежби.

Она објашњава да се, будући да су наша стопала једини делови нашег тела који су у сталном контакту с тлом, увелико се ослањамо на њих за проприоцепцију – сензорну повратну информацију која нам помаже да знамо где се наше тело налази у простору.

Предности вежбања босих ногу

“Наша стопала у основи говоре нашем мозгу где се наше тело налази у односу на околину“, објашњава Хансон и додаје како је то начин на који добијамо кључне информације за нашу равнотежу и стабилност.

Исто тако, сматра да је вежбање босих ногу један од начина за повећање те повратне информације. Не само да нас то спречава да се спотакнемо него помаже у јачању мишића наших стопала и потколеница.

Док су нам стопала у ципелама, наши мишићи мисле да је време за одмор

Хансон додаје и то да је још једна од предности вежбања босих ногу то што нас тера да се крећемо спорије и обратимо пажњу на околину, што подстиче свесност и делује умирујуће на наше тело и ум.

“Док су нам стопала у ципелама, наши мишићи мисле да је време за одмор. Тачније, активност мишића стопала знатно се смањује јер облик и врста обуће покушавају да контролише кретање вашег стопала уместо да подстичу мишиће да се ангажују“, објашњава физиотерапеут за Wелл анд гоод.

Она напомиње да то у основи резултира ослабљеним стопалима која су присиљена да заузму облик и положај ципеле, који је обично сасвим другачији од природног положаја наших стопала.

„Наши ножни прсти, који су некада били најшири део стопала, сада су смештени у уске калупе што још више смањује њихову функцију. Као друштву, естетика је често важнија од функције, али ако нисмо пажљиви с обућом, можемо да повећамо проблеме са стопалима. То би могло да значи да може доћи до појаве чукљева, укљештења нерава, затегнуте потколенице и других мишићних повреда“‘, напомиње она.

Када би требало носити патике?

Не смемо занемарити чињеницу да обућа има својих предности када је реч о вежбању. С тим се слаже и Хансон.

Патике пружају заштиту нашим стопалима од било каквих спољних утицаја који би могли да доведу до повреде. Оне такође нуде амортизацију удараца за наше зглобове.

Да ли вежбате са покретима или статично?

„Ако изводите вежбе с покретима веће јачине, морате да успорите, смањите јачину скокова и размислите о доскоку док сте боси. Иако увек можете да вежбате на струњачи или тепиху“, додаје Хансон.

Док вежбање босих ногу може да буде у реду за неке људе, одређена стања стопала, биомеханички проблеми и медицинска стања чине га непрактичним, па чак и врло несигурним, преноси Индеx.хр.

„Код неких болести стопала, као што су плантарни фасциитис и Мортонов неуром, може да буде веома болно уколико ходате боси, нарочито ујутру. Људи који примете смањен осећај у стопалима, попут оних са узнапредовалим дијабетесом или некима с компликацијама због херније диска, не би смели да вежбају боси јер постоји опасност од повреде“, упозорава она.