Почетна » Колико се пре хирушке операције паузира са лековима против згрушавања крви?
Кардиолог Вести

Колико се пре хирушке операције паузира са лековима против згрушавања крви?

Многи се спремају за хируршку интервенцију, али пију лекови против згрушавања крви. Јасно је да терапију треба прекинути, јер после операције може да дође до озбиљних комплликација.

Колико би пре хируршке интервенције требало паузирати са лековима против згрушавања крви? На ово питање одговара проф. др Слободан Јанковић.

– Зависи који антикоагулантни лек се користи (“варфарин”, “аценокумарол”, “дабигатран” или “ривароксабан”), да ли је функција бубрега пацијента нормална или не, и колики је ризик од крварења код хируршке интервенције – каже др Јанковић.

Ако је мања хируршка интервенција, а пацијент узима “варфарин” или “аценокумарол”, терапија се не мора прекидати ако је ИНР мањи од 2,5. Ако је ризик од крварења велики, онда аценокумарол или “варфарин” треба прекинути три дана пре операције.

Међутим, ако пацијент узима “дабигатран”, а излаже се мањој хируршкој интервенцији, примену тог лека треба прекинути 24 сата пре операције.

– Код већих операција, са ризиком од великог крварења, примену треба прекинути два до четири дана пре операције. Ако пацијент узима “ривароксабан”, његова примена се увек прекида 24 сата пре операције. Најзад, ако пацијент има поремећену функцију бубрега, прекид примене мора бити ранији, јер се два последња лека спорије излучују из организма у таквој ситуацији. Антикоагулантни лекови се после операције уводе када је хирург сигуран да пацијент нигде не крвари из оперативне ране – закључује др Јанковић