Почетна » Контролишите бес – сачувајте срце!
Савети стручњака Вести

Контролишите бес – сачувајте срце!

Фото: Пекселс

Бес је једна од најјачих и најинтензивнијих емоција које особа може да осећа, али због тога што је веома негативан може да има лоше последице по здравље.

Један од највећих проблема које бес може да проузрокује односи се на здравље срца, зато је веома важно контролисати и победити бес пре него што дође до угрожавања здравља. Дишите дубоко Ово је један од најчешће препоручиваних начина да превазиђете осећај беса и агресије. Веома је делотворан, али не утиче пођеднако ефектно на све. У сваком случају вреди покушати – дишите дубоко и бројте до 10 полако, већ после тога би требало да се осећате смиреније.

Увртање пешкира Ако вам је потребно нешто “јаче” да бисте се ослободили беса, одличан је начин увртање пешкира јер то изискује одређени физички напор, али се нећете уморити. Док ово радите наглас изговарајте вокале – А, Е, И, О, У. Будите сконцентрисани на то што у том тренутку радите и врло брзо ћете осетити олакшање и одсуство беса. Музика и трчање Ако сте иначе љубитељ физичких активности на отвореном и волите да трчите, онда је најбоље решење за ваш осећај беса управо трчање.

Уз то себи обезбедите слушалице и омиљену музику – и сигурно ћете се осећати боље. Веома је важно да се добро ознојите и изморите, а успут ће вас омиљена музика довести у много боље расположење него што сте били пре него што сте кренули на то истрчавање беса из себе. Разговор као лек За разговор вам је потребна особа која би у том тренутку могла да вас разуме. Када сте бесни поразговарајте са најбољим пријатељем, партнером, неким из породице – са било ким ко ће знати да вас саслуша и да савет ако вам је то потребно. Вриштање на отвореном Иако изгледа као нешто има ефекта само на филму – вриштање заиста може да вам помогне када осећате да вас преплављује бес. За неке је довољно да само једном врисну из све снаге и да се већ после тога осећају много боље – толико да ће вероватно у истом тренутку почети да се смеју!

Без обзира на то који ћете начин за ослобађање од беса користити веома је важно да је ефикасан како бисте што краће били изложени овом негативном осећају. Ако се деси да сте хронично бесни или под стресом – то итекако временом може довести до различитих здравствених проблема где најчешће прво страда срце.