Почетна » Користите нове технологије – будите у контакту са пријатељима
Занимљивости Вести

Користите нове технологије – будите у контакту са пријатељима

Фото: Пекселс

Технологије комуникације напредују брзо из године у годину, што често може довести до тога да се старије особе не сналазе најбоље у свему томе.

Ипак, све више старијих од 65 година користи нове комуникацијске технологије да би остали повезани са својим ближњима, упознали нове пријатеље и били информисани. Све чешће, корисници друштвених мрежа као што су Facebook, Skype, Instagram, Twitter… су управо старији. Друштвене мреже представљају важан елемент у смањивању изолованости, усамљености и депресије. Претраживање интернета по разним темама, читање електронских издања дневне штампе, књига, визуелни контакти са децом и унучићима који живе далеко постају све више свакодневница и наших старијих. На тај начин отворио се један велики нови виртуелни свет којим храбро, али и опрезно треба кренути.

Већи екрани нових паметних мобилних телефона, једноставно коришћење све више старијих уводи у шарени калеидоскоп имформација, забаве, контаката, слика. Данас компјутери, таблети и мобилни телефони олакшавају старијима да остану повезани са светом око њих. Разлике у коришћењу технологија у односу на млађе ипак постоје, с обзиром да је млађи користе за мултимедијалне сврхе против досаде, а старији за основну комуникацију – разговоре. Одржавање критичког размишљања, вештине стратегије и побољшање памћења само су неке од чињенице због којих треба разбити предрасуде да старији и технологија нису пријатељи. Коришћење комуникацијских технологијатреба да буде олакшавајући део живота, али не и смисао. И даље се треба дружити са правим пријатељима, бити у природи, додавати енергију и радост свом животу.