Почетна » Кренула приватизација пропалих лечилишта
Вести У жижи

Кренула приватизација пропалих лечилишта

Републичка дирекција за имовину и Републички фонд за ПИО огласили су продају 30 пропалих лечилишта у Србији, а прво ће бити приватизован бањски компекс „Жубор“ у Куршумлијској бањи.

Бањски комплекс „Жубор“ добиће новог власника, али извориште геотермалне воде остаје у државном власништву.

Поред Куршумлијске бање, у првом реду приватизације су и Специјална болница Бујановац, Бања Ковиљача, Нишка, Златибор, Сокобања, Рибарска, „Меркур“ у Врњачкој бањи, „Гејзир“ у Сијаринској, Институт за лечење и рехабилитацију у Нишкој бањи и „Термал“ у Врднику.

Оглашени хотел „Жубор“ у Куршумлијској бањи заузима површину од око 16.000 квадратних метара са пратећим објектима и 95.902 квадратна метра земљишта, а почетна цена за цео бањски комплекс је око 2,6 милиона евра.

Професор са Института економских наука Божо Драшковић сматра да проблем Куршумлијске бање лежи у томе што није утврђено ко је њен власник, као и то што држава не може да оглашава продају нечега што није у њеном власништву, већ је то имовина ПИО фонда.

Куршумлијско предузеће „Планинка“, које управља садржајима у Пролом и Луковској бањи, наводи да су заинтересовани за Куршумлијску бању, али им је тражена цена превисока јер су неопходна велика улагања у ту бању.