Почетна » Креветне стенице: Шта су и како да их се решимо
Занимљивости Вести

Креветне стенице: Шта су и како да их се решимо

Фото: Пекселс

Креветне стенице вребају у пукотинама и опстају на људској крви. Иако не преносе неке болести нити су опасни, ови паразити могу изазвати непријатан свраб.

Међутим, оне обично не остављају никакав траг и можете схватити да су присутне тек када их видите својим очима. Такође, обично их је веома тешко истребити. Како изгледају креветне стенице Креветне стенице су равне, заобљене и црвенкасто-браон боје, а велике су свега 7 милиметара. Оне које најчешће нападају људе имају латински назив Цимеџ лецтулариус.

Ове бубице немају крила и не могу да лете нити скачу, али њихов танани облик тела им омогућава да се крију месецима а да их уопште не уочите. Оне се могу сакрити у пукотинама пртљага, торби, намештаја, кревета и одеће. Оне које се хране људском крвљу могу да пређу и до 30 метара у току ноћи, а обично нападају домаћина док спава. Креветне станице за 10 минута могу да прикупе толико крви да буду мирне данима. Најчешће нападају делове тела који су откривени попут лица, врата и руку. Интересантно је да су научници открили да ови организми имају омиљене боје. Они највише воле црна и црвена места, а избегавају она која су жуте или зелене боје. Такође је установљено да их привлаче топлота, влафа и угљен-диоксид. Ипак, ове стенице је јако тешко открити. Оне за собом не остављају никакав очигледан ујед по ком се могу препознати. Сами уједи и не представљају неки велики проблем, али може доћи до проблема код оних који су алергични. Како се решити стеница Пошто уједи не говоре много о присуству ових бубица, једини доказ да су присутне јесте да их уочите. Покушајте да их потражите у пукотинама душека. Можда будете у прилици да нађете остатке њихове коже која остаје након што оне иструну.

Оне такође могу оставити сићушне капи крви на вашем душеку или намештају. Креветне стенице немају преференцију ка чистом или прљавом што значи да се оне могу наћи чак и у луксузним хотелима. Међутим, места која су у највећој мери подложна нападу ових стеница јесу места на којима живи велики број људи попут студентских домова, комплекса станова, хотела и прихватилишта. Уредно одржавање собе може помоћи у смањењу локација на којима се стенице могу сакрити, али сматра се да је најбоље решење њихово уклањање редовно трагање за знаковима њиховог присуства. Ако сумњате на присуство стеница, стручњаци препоручују проналажење професионалног истребљивача који има искуства са креветним стеницама. Они обично користе инсектициде, али и неке нехемијске методе као што је загревање просторија на 50°Ц, која је смртоносна по креветне стенице. Замрзавање заражене одеће или предмета на температури од -18°Ц такође може побити креветне стенице. Ипак, заражене душеке је најбоље бацити.