Почетна » Кризу средњих година имају само мушкарци који су протраћили живот
Занимљивости Вести

Кризу средњих година имају само мушкарци који су протраћили живот

Криза средњих година почиње пре 40. године, али може да траје веома дуго. Током тог периода на удару је читава околина мушкарца који пролази кроз климакс.

Криза средњих година неминовно се одражава на емотивни однос, а осим партнерке, трпи и цела породица. То је велики тест за многе бракове. Супруга често не зна како да реагује када се њен партнер одједном промени и удаљи. Принуђена је да преузме већу бригу о деци и родитељима, што доводи до већег стреса.

Стручњаци саветују да жена тада мора да води рачуна о свом менталном, емотивном и физичком здрављу. Када мушкарац пролази кроз овакву кризу, супруга треба да избегава питања: “Зашто се тако понашаш” или “Постоји ли друга”, препорука је брачне саветнице Шиле Мекинтош Стјуарт. Уместо тога, кажите му: “Видим да се мучиш”, “Како могу да ти помогнем?”

Психотерапеут Марко Браковић наглашава да у оваквим ситуацијама разводи и емотивне преваре нису реткост:

– Ова криза у суштини представља страх и жељу да се претекне смрт или да се она некако одложи и сачека са већим осећајем мира и спокојства. Што раније схватимо своју коначност и неумитност смрти, ако правовремено пратимо личне жеље и потребе, криза средњих година се неће ни појавити јер губи сврху. Треба живети по сопственим жељама и правилима, али тако да не повређујемо и угрожавамо људе око себе. Када немамо осећај да смо протраћили време и живот, нећемо ни јурити да га испунимо јер смо већ одавно испуњени.

Јачи пол неретко има страх од непознатог, али не треба превише размишљати црно. Стручњаци саветују да време утроше на други начин, рецимо, у вожњи бициклом или шетњи природом.

На питање да ли више желе у животу време или новац, више од половине испитаних одговорило је – време. Али трећина је трошила новац како би се изборила са својим осећањима и то на спортске аутомобиле, моторе и тетоваже.