Направите крофне без квасца које ће одушевити укућане.
Потребно је:
400 г брашна
250 мл јогурта
јаје
100 г шећера
50 г сувог грожђа
прстохват соли
1,5 кашичица соде бикарбоне
1,5 кашичица прашка за пециво
200 мл сунцокретовог уља
500 мл уља за пржење
100 г шећера
Припрема:
Миксером мутите јаје са шећером. Када посветли додајте уље и још мало мешајте. Улијте јогурт и додајте ситно исецкано суво грожђе, па све сједините. На крају наизменично у смесу додајте брашно, прашак за пециво и соду бикарбону. Тесто пребаците на радну површину, коју сте добро посули брашном, па га руком лагано премесите да би постало мекано, али компактно и глатко. Ако вам се учини да је превише меко, додајте мало брашна. Растањите га оклагијом на дебљину од једног центиметра.
Вадите чашом крофне, а у средини сваке направите рупицу мањим округлим предметом. Формиране крофне одлажите на побрашњављену површину, а остатак теста премесите и направите још њих.
У дубљем тигању или шерпи загрејте уље, па пржите крофне с обе стране, док лепо не порумене. Будите опрезни са уљем – не сме бити превруће, да крофне не би пребрзо добиле боју споља, а изнутра остале непечене. Такође, не сме бити ни превише загрејано, да крофне не би упиле много уља. Печене крофне вадите шупљикавом кашиком и стављајте на папирни убрус, па их, док су топле, уваљајте у шећер.