Почетна » Крофне меке као душа, а без квасца!
Вести

Крофне меке као душа, а без квасца!

Направите крофне без квасца које ће одушевити укућане.

Потребно је:

400 г брашна

250 мл јогурта

јаје

100 г шећера

50 г сувог грожђа

прстохват соли

1,5 кашичица соде бикарбоне

1,5 кашичица прашка за пециво

200 мл сунцокретовог уља

500 мл уља за пржење

100 г шећера

Припрема:

Миксером мутите јаје са шећером. Када посветли додајте уље и још мало мешајте. Улијте јогурт и додајте ситно исецкано суво грожђе, па све сједините. На крају наизменично у смесу додајте брашно, прашак за пециво и соду бикарбону. Тесто пребаците на радну површину, коју сте добро посули брашном, па га руком лагано премесите да би постало мекано, али компактно и глатко. Ако вам се учини да је превише меко, додајте мало брашна. Растањите га оклагијом на дебљину од једног центиметра.

Вадите чашом крофне, а у средини сваке направите рупицу мањим округлим предметом. Формиране крофне одлажите на побрашњављену површину, а остатак теста премесите и направите још њих.

У дубљем тигању или шерпи загрејте уље, па пржите крофне с обе стране, док лепо не порумене. Будите опрезни са уљем – не сме бити превруће, да крофне не би пребрзо добиле боју споља, а изнутра остале непечене. Такође, не сме бити ни превише загрејано, да крофне не би упиле много уља. Печене крофне вадите шупљикавом кашиком и стављајте на папирни убрус, па их, док су топле, уваљајте у шећер.