Почетна » Крв – једини лек који нема замену
Здравље Вести

Крв – једини лек који нема замену

фото: пекслес

Лабораторијске анализе треба радити само кад постоји неки здравствени проблем, и то само оне које лекар препоручи

Лабораторијске анализе су једна од најстаријих и најпоузданијих дијагностичких процедура у медицини. Њихови резултати, каже др Радмила Шехић, специјалиста опште медицине у Заводу за хитну медицинску помоћ у Београду, показују какво је опште здравстено стање особе, да ли је организам нападнут инфекцијом, постоје ли акутна, хронична, метаболичка или дегенеративна обољења, али и има ли оштећења ткива и органа, и колика су.

Старији људи, који и иначе више воде рачуна о здрављу, склонији су томе да чешће иду на ове анализе. Међутим, наша саговорница саветује да лабораторијске анализе не треба радити пречесто, односно треба их радити само кад постоји неки здравствени проблем, и то само оне анализе које лекар препоручи.

– Ваља живети, колико год се може, опуштено, и не робовати ишчекивању болести и сваки час ићи на прегледе и анализе. Наравно да одступање од референтних вредности није добро, али старије особе треба да знају да су код њих та одступања чешћа него код млађих, због самог старења органа, терапије коју користе. Рецимо пијење лекова може да утиче на промењене вредности трансеминаза, реуматолошке болести, које су код старијих баш изражене, знају да узрокују убрзање седиментације. Због свега овога се код старије генерације, осим о референтним вредностима, може говорити и о толерантним вредностима налаза.

То су нека одступања од нормалних налаза која се зависно од година, болести коју неко има и терапије коју користи, могу толерисати као допустива. Рецимо, уобичајено је да старије особе имају чешће инфекције мокраћних путева – наводи др Шехић. Кад говоримо о методи лабораторијских анализа мислимо пре свега на испитивање узорака крви а онда и урина. Код крви се најчешће ради тзв. комплетна крвна слика којом се утврђује број еритроцита, леукоцита, тромбоцита, вредности хематокрита и хемоглобина.

Ознаке