Почетна » Кућне биљке које ће улепшати сваки ентеријер
Моја башта Вести

Кућне биљке које ће улепшати сваки ентеријер

Реч „бонсаи“ у преводу значи „гајено у послужавнику или посуди“ и односи се на било коју врсту дрвета које је гајено да буде минијатурно. Традиција датира хиљадама година у Јапану, а данас су бонсаи популарни широм света.

Како да чувамо бонасаи?

Уколико пратите неколико смерница није тешко гајити бонсаи код куће у затвореном простору.

Пажљиво бирајте бонсаи

Традиционално, бонсаи је биљка која је требало да се чува напољу, међутим, током времена све више је премештан унутра.

– Тропски бонсаи, попут фикуса, шефлере, патуљастог жада и серисе, најбољи су за почетнике – каже Давид Кастро, кустос колекције бонсаија у Бруклинском ботаничком врту.

Не чувајте зимзелени бонсаи у затвореном простору

Зимзелене биљке попут смреке, бора и смрче у бонасаи облику нец́е успевати у затвореном простору.

Купујте код специјалисте за бонсаи

Уколико размишљате где да купите бонсаи дрво, било би добро да потражите расадник специјализован за бонсаи.

Бонсаи и светло

Пронађите место за бонсаи у делу куће или стана који има пуно јаке, индиректне сунчеве светлости. Места непосредно уз прозоре су проблематична. Директна сунчева светлост је превише оштра, а бонсаи држите даље од хладног протока ваздуха, као и од директне топлоте из радијатора, који се често налазе баш испод прозора.

Бонсаи и заливање

Бонсаи заливајте као и сваку другу биљку. Патаметар може да буде суво земљиште. У идеалном случају, залијте биљку тек када почне да губи влагу, што може бити сваки дан током вегетације и сваки други дан или чак ређе када дрво мирује зими. Ипак, не претерујте са заливањем, претерано заливање је једно од најчешћих „убица бонсаија“. Ако приметите да лишће жути или постаје црно на врховима, могуће је да се корење под водом и да пропада. У том случају пустите да се биљка потпуно осуши, а затим залијте. Ако проблем и даље постоји, тло се можда не исушује добро, па биљку пресадите, пише Реал Симпле.

Бонсаи и пресађивање

Бонсаи треба да се пресади сваке године до три године, у зависности од биљке. Међутим, ако се ваш бонсаи продавао у саксији без дренажних рупа, требало би да га пресадите по куповини.