Почетна » Кулинарски речник: Да ли знате шта је БАРДИРАЊЕ?
Исхрана Вести

Кулинарски речник: Да ли знате шта је БАРДИРАЊЕ?

У случају да приликом читања неког рецепта нисте потпуно сигурни шта заправо треба да урадите са тестенином, месом, поврћем, пиринчем, шећером и осталим намирницама да би вам јело испало како је кувар замислио, ево малог подсетника:

Карамелизовање:

У тигању са дебелим дном треба да загрејете шећер да постане течан и добије карамел боју. Често се, на пример, овај појам везује за припрему лука који се пропржи а затим поспе шећером и карамелизује. Прсте да полижеш!

Ал денте:

Израз се односи на кување тестенине. То значи да треба да буде мекана, али не превише, како бисте могли да је осетите под зубима.

Бардирање:

Увијање јела у сланиницу или прекривање кришкама сланине.

Бланширање:

Овај појам се углавном везује за припрему поврћа, а подразумева да, рецимо, парадајз ставите у кључалу воду, извадите га за мање од једног минута и потом ставите у лед. На тај начин ћете га лакше ољуштити.

Гратинирање:

То значи да јело треба да прелијете сосом, преко нарендате сир, а онда га ставите у рерну да се запече.

Глазирање:

Јело или намирницу је потребно прелити екстрактом од рибе или меса, маслацем и шећером или фондом.