Почетна » Куповина наочара у апотеци: Ко сме да их купи?
Офтамолог Вести

Куповина наочара у апотеци: Ко сме да их купи?

kada je vezbedna kupovina naocara
Донедавно је било незамисливо да наочаре за вид могу да се купе у апотеци. Али, и то је сад могуће, као што је то случај и са сваким другим леком.
Ипак, постоје нека ограничења када је реч о њиховој куповини. Јер, наочаре са полица апотеке намењене су само за старачку далековидост. Дакле, сви старији од 45. година који примећују да слабије виде на близину могу да изаберу неку од одговарајућих диоптрија.

Старачка далековидост

Докторка Зора Игњатовић, офталмолог-хирург каже да се старачка далековидост стручно назива пресбиопија и да настаје услед слабљења способности прилагођавања, процеса којим се захваљујући грчењу цилијарног мишића у оку испупчава сочиво и изоштрава слика на близину.
Да ли вам је иста диотрија на оба ока?
– Како је овај процес слабљења прогресиван, с годинама су потребне наочаре за читање са све већом диоптријом, па се тако у апотекама могу наћи од +0,5 до +3,0 или +3,5 диoптрије.
Саговорница напомиње да се куповина оваквих наочара саветује само онима који имају потпуно исту диоптрију на оба ока, као и онима који немају никакав други офталмолошки проблем, као што је астигматизам или катаракта.
– За одговарајуће наочаре за вид важан је и размак између зеница – каже др Игњатовић. – Тај размак је код наочара из апотека 64 милиметра, што неће да одговара многим особама, узевши у обзир да тај размак код неких може да буде мањи или већи.

Наочаре треба да одреди офтамолог

Иако је куповина наочара у апотеци врло једноставна и повољна, докторка Игњатовић саветује да је идеално да старачке наочаре ипак одреди офталмолог:
– То је пре свега добро јер ће том приликом лекар да уради комплетан офталмолошки преглед, и уочи на време неке од болести ока које често могу да буду без симптома.И. К.