Почетна » Легенда о краљу АРТУРУ уопште се није догодила у Енглеској!
Занимљивости Вести

Легенда о краљу АРТУРУ уопште се није догодила у Енглеској!

Фото: Пекселс

Артур је, по легенди, постао британски краљ тако што је успео да извади мач из камена – чувени екскалибур. Да, то је легенда, али мач у камену заиста постоји, али у Италији.

На брду Монтесјепи у Тоскани налази се капела, а у капели – мач у камену, који је ту, по легенди, оставио Галгано Гвидоти, познатији као Сан Галгано. Још нико није успео да га одвоји од стене, и постоји предање како је у њу доспео.

„Кривац“ је Галгано Гвидоти, познатији као Сан Галгано (1148-1181), католички светац из Тоскане рођен у Кјуздину (округ Сијена).

Причало се да је Галгано дуго био „посвећен“ световним ужицима, а пошто је био из аристократске породице, обучен витешким вештинама, био је арогантан и насилан. А онда се све променило. Преобраћење је, кажу, започело „виђењем“ архангела Михаила, који се сматра заповедником небеске војске.

Пријатељи и породица су му се подсмевали, а мајка је успела да га убеди да последњи пут посети вереницу, пре него што се одрекне световних задовољстава. Оденувши племићку одецу, Сан Галгано креће код веренице, али на путу се коњ пропео и збацио га на земљу.

Легенда каже да га је онда невидљива сила подигла на ноге, а глас анђела одвео до Монтесјепија – брда у близни Кјуздина. Када је стигао до подножја брда, речено му је да мирно стоји и гледа ка врху Монтесјепија. Тамо је угледао визију храма кружног облика, са Христом, Богородицом и 12 апостола. Тада му је глас рекао да се попне на брдо, а визија је избледела.

Када је Сан Галгано стигао до врха Монтесиепија, глас му је заповедио да се одрекне свих својих световних жеља. Галгано се успротивио, рекавши да је то лако „попут цепања камења мачем“. Да би доказао речи, Сан Галгано је извукао мач и гурнуо га у камен.

На његово велико запрепашћење, оружје је прошло кроз камен „попут врућег ножа кроз путер“ и од тада је заглављено у камену. Овога пута није било сумње, младић је јасно разумео поруку, и живео је на Монтесјепију као испосник.

Према другој верзији, Галганов коњ је одбио послушност и одвео га је на врх Монтесјепија, где су му се указале визије. Повероваши архангелу Михаилу, Галгано је решио да ту постави крст. Али, пошто није могао у том тренутку да га направи од дрвета, забио је мач у земљу, која се окаменила.

Неколико година након смрти Сан Галгана, на врху Монтесјепија саграђена је кружна капела, чија је главна атракција – управо мач у камену. Вековима се веровало да је у питању превара. Међутим, новија истраживања, заснована на саставу метала и стилу мача, показала су да је оружје заиста из 12. века.

Истраживачи су такође открили, помоћу геофизичкиих техника, да се испод мача налази шупљина димензија два метра са метар, у којој би се могло налазити тело светитеља.