Почетна » Лек из природе – добра за јетру, мигрене и женске проблеме
Фармацеут Вести

Лек из природе – добра за јетру, мигрене и женске проблеме

Без обзира да ли кубурите са здрављем требало би с времена на време да попијете шаљу чаја од хајдучице или столисника.

Хајдучка трава чисти и јача крв што, уопштено говорећи, снажи тело, да буде „спремно за хајдучке подвиге“.

Ова лековита биљка посебно је корисна за нарушено здравље јетре, слезине, гуштераче, у случају жутице, грознице, лупања срца, болова у крстима и леђима, нередовних менструација, шуљева, несанице, разних осипа и чирева.

Чај од хајдучице лечи испуцале руке, повређене брадавице мајки које доје, као и било коју врсту осипа на кожи. Такође, употребљава се код ангине пекторис.

Смањује тешкоће код гихта и реуматизма, а повољно делује у лечењу шећерне болести, нарочито у почетном стадијуму.

Чај као купка

Хајдучка трава се може користити и као купка јер уклања болове у рукама и ногама.

Нервозним особама препоручује се чешће прање целог тела расхлађеним чајем и то ујутро и увече.

Ова биљка лечи и мигрене, крварење из носа и несвестицу. Женски део популације је нарочито цени јер лечи велики број проблема везаних за њихово здравље, као што су појачан секрет, упале јајника, ПМС симптоми, миоми и обољења материце.

Поред примене у лечењу људи, хајдучица је благотворна и за биљке које расту у њеној околини. Наиме, због одређених супстанци у корену ове биљке, међу којима и салицилна киселина, биљке које расту у њеном окружењу имају већу отпорност на разне болести.

Чај пре оброка

Уколико чај од хајдучице пијете у циљу решавања неког здравственог проблема, онда пијте три шоље дневно пре сваког оброка. За припрему чаја једну кашичицу надземног дела биљке прелијте шољом кључале воде, оставите да стоји 10 минута, па процедите и пијте млако.