Почетна » Лекари потврдили: Храна коју Срби често једу повећава ризик од деменције
Нутрициониста Вести

Лекари потврдили: Храна коју Срби често једу повећава ризик од деменције

Ново истраживање тврди да конзумирање ултрапрерађене хране повећава ризик од деменције.

Ултрапрерађена храна попут смрзнуте пице и готових јела чине наш ужурбани живот много лакшим. Осим што нам штеди време, најчешће је и веома укусна због чега је тако често бирамо.

Прерађена храна

Међутим, ако више од 20 одсто вашег дневног уноса калорија чини ултрапрерађена храна, можда повећавате ризик од когнитивног пада, показало је ново истраживање.

Та количина би износила око 400 калорија дневно у дијети од 2.000 калорија дневно. Поређења ради, мала наруџба помфрита и обичног чизбургера садржи укупно 530 калорија.

Део мозга укључен у извршно функционирање – способност обраде информација и доношења одлука – посебно је тешко погођен, према студији.

Мушкарци и жене у студији који су јели највише ултрапрерађене хране имали су 25 одсто бржу стопу пада извршне функције и 28 одсто бржу стопу укупног когнитивног оштећења с онима који су јели превише прерађене хране.

„Иако је ово студија повезаности, која није осмишљена да докаже узрок и последицу, постоји низ или елементи који потврђују претпоставку да се одређено убрзање когнитивног пропадања може приписати ултраобрађеној храни“, рекао је доктор Дејвид Катз.

„Величина узорка је велика, а праћење опсежно. Иако нема доказа, ово је довољно робусно да бисмо могли закључити да је ултрапрерађена храна вероватно лоша за наш мозак“, појашњава.

Воће, поврће…

Међутим, дошло је до занимљивог преокрета. Ако је квалитет целокупне исхране био висок – што значи да је особа јела и пуно непрерађеног воћа и поврћа, житарица и здравих извора протеина – повезаност између ултрапрерађене хране и когнитивног пада је нестала, рекао је Катз.

Студија је пратила преко 10.000 Бразилаца у периоду до 10 година. Нешто више од половине учесника студије биле су жене, белци или факултетски образовани, док је просечна старост била 51 година.

Осим утицаја на когницију, већ је познато да ултрапрерађена храна повећава ризик од гојазности, проблема са срцем и циркулацијом , дијабетеса , рака и краћег животног века .