Почетна » Лековита јаја против Алцхајмера
Занимљивости Здравље

Лековита јаја против Алцхајмера

Словеначки стручњаци тврде да су вишегодишњом селекцијом успели да узгоје сорту кокошке која носи јаја с веома високом концентрацијом холина. Ова „лековита” јаја наводно успоравају напредовање Алцхајмерове болести и деменције.

Анализа Хемијског института у Љубљани потврдила је да конзумирање јаја кокошака „шентјернејске сорте” помаже оболелима од Алцхјамера и дементним особама.

– Јаје од те кокошке назвали смо „холинчек”, јер садржи много холина. То је материја важна за функционисање ћелија, а сузбија настанак ране деменције и Алцхајмерове болести – рекао је Стане Брегар из удружења Галус Бартоломеус које промовише узгој те кокошје врсте.

Занимљиво је да је та врста заправо добила назив по петлу, што је јединствен случај у свету. Реч је о врсти „шентјернејски петао” која је по неким подацима у крајевима око места Шентјернеј узгајана још од времена старих Келта. Тај петао налази се и у грбу општине.

Научно је утврђено да петао, који је лакши од осталих сорти, „држи” јато од око 15 кокошака, 50 одсто више него што је то случај с другим врстама.

– Народски речено, наш петао има нешто већи либидо од осталих. Квалитету јаја помаже и то што су наше кокошке на слободној испаши у чистој природи – рекао је Брегар.

Словеначки медији наводе да се размишља и о оснивању „банке гена”, како би се ген петла из Шентјернеја очувао за будуће генерације.