Почетна » Лепо је бити новинар
Сениор свет

Лепо је бити новинар

Ево мог текста! Ево и мог! Уф, баш ми је мала слика. Види! Ипак је ушло! То су били први коментари полазника наше пензионерске новинарске радионице, они које смо ухватили између буке ротације у штампарији Борбе, узбуђеног жамора новинара приправника, дељења упутстава како се отварају још неразрезани логови од 16 страна и покушаја Николе Кукића, руководиоца Штампарије, да истовремено објасни гостима шта се дешава у ком тренутку, да их држи што даље од критичних тастера на контролним пунктовима и да спречи евентуалне повреде у погону који ради пуном паром, а није безопасан. Јер ипак је истовремено текло гостовање и пасовање.

На руке смо дочекали прве примерке Златног доба, свима је штампарска боја замазала прсте, заједно смо потписали одобрење, а читаоци Пензије одмах могу да провере какве су новине направили њихови вршњаци укључени у програм Сениор инфо мрежа. Део тиража Златног доба поклањамо уз овај број Пензије, а остатак се дели по београдским клубовима.

Сениор инфо мрежу покренули су и сада је воде Издавачко предузеће Сениор медија из Београда, које већ четири године издаје Пензију, и Радна јединица „Дневни центри и клубови за старије“ при Геронтолошком центру Београд (ДЦК) уз подршку Министарства културе и информисања. Новинарска обука део је едукативних програма за сениоре ДЦК, а посета штампарији Борбе била је финале циклуса у коме су чланови ДЦК учили како се праве новине, па уз помоћ редакције Пензије направили први број Златног доба.

На дан кад су новине изашле из штампе упознали смо их с новинарским, уредничким и маркетиншким аспектима рада у редакцији Пензије, а затим их је Никола Кукић провео кроз читав процес штампе, од плоча, преко ротације до дораде.

Лепо је бити новинар! Хвала вам, било је занимљиво, сјајно, били сте дивни… То су нам рекли кад смо се опраштали.

Окупићемо се врло брзо да бисмо почели планирање следећег броја Златног доба. Сад имамо заједнички циљ, да ојачамо и развијемо Сениор инфо мрежу. Јер њу чине и радио-емисије на Радио Новостима, у плану су ТВ прилози за интернет, освајање друштвених мрежа и још много тога. То је медијски простор намењен искључиво сениорској популацији, а план је да све прилоге праве пензионери сами. Ред је да се чује и њихов глас.

 

Строга контрола инвалидских пензија

Прва велика контрола инвалидских пензија обухватила је 4.625 инвалиднина, након чега је обустављена исплата 324 пензије, а поднето је и 16 кривичних пријава. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања похвалило је тим поводом лекаре ПИО фонда, чија су вештачења пресудна за добијање тог облика социјалне заштите, а чија је стручност, кажу и хуманост, несумњива. Још 2003. била је утврђена законска обавеза да се врши ревизија инвалидских пензија, али тек је ова влада почела активно да спроводи ту обавезу.