Почетна » Летња намирница може да смањи ризик од деменције, показала студија
Вести У жижи

Летња намирница може да смањи ризик од деменције, показала студија

Конзумирање јагода штити мозак од деменције смањујући упалу, тврде стручњаци.

Истраживачи су открили да људи старији од 65 година који редовно једу јагоде имају мање абнормалних тау протеина у мозгу. Тау протеини помажу у транспорту хранљивих материја из једног дела мозга у други. Абнормални или деформисани тау протеини не могу да раде свој посао како треба и сматра се да изазивају деменцију.

Тим са Универзитета Раш у Чикагу сугерисао је да јагоде имају заштитни ефекат јер садрже висок ниво пеларгонидина, једињења које јагодама даје црвену боју и може помоћи у смањењу упале. Међутим, они су такође признали да је ово била опсервациона студија са малом величином узорка, тако да је било тешко утврдити да ли само јагоде унапређују здравље мозга.

У оквиру студије, проучаван је мозак 575 преминулих учесника, од којих нико није имао деменцију. Учесници су у просеку имали 91 годину и водили су дневнике исхране две деценије пре смрти. Истовремено су тестиране и њихове когнитивне способности.

Резултати аутопсије су показали да је група која је јела највише јагода имала најмању количину тау протеина.

У међувремену, студија објављена прошлог месеца показала је да су редовна вежба и свакодневне навике, попут обављања кућних послова и посета породици и пријатељима, добар начин да се смањи ризик од деменције.

Деменција је општи термин који се користи да опише погоршање менталних способности особе које је довољно озбиљно да омета њихов свакодневни живот. Неки рани знаци упозорења деменције укључују: споро размишљање, потешкоће у планирању, проблеме са говором, проблеме са пажњом и концентрацијом, промене расположења или понашања.