Почетна » Људи долазе у ово место у Србији да ИЗЛЕЧЕ очи
Занимљивости Вести

Људи долазе у ово место у Србији да ИЗЛЕЧЕ очи

Фото: А.М.

Ђавоља варош је била једини кандидат Србије у трци за Седам светских чуда природе. Међутим, иако многи ово место посећују из туристичких разлога, други долазе да би се излечили или решили тежак проблем који их мучи.

Мистични Топлички крај је препун чуда, али и легенди и лековитих извора. Најпознатије чудо је Ђавоља варош коју су и пре него што је постала светски позната посећивали људи.

– Поред туриста и данас овде долазе људи из истог разлога, јер постоји веровање да онај ко има велики проблем треба да преноћи у Ђавољој вароши и ђаволи ће му муку скинути са грбаче – каже Марко Гашић, маркетинг менаџер фирме која управља овим природним добром.

Због тога је и изграђена прво црква, а онда и колиба. Данас у дрвену цркву Свете Петке људи долазе да би им се остварила жеља. Раније су на гране дрвећа на брду које гледа ка ђавољим фигурама људи везивали беле крпице, а сада то чине испред цркве.

Ово, Црвено врело налази се на путу ка ђавољим фигурама и девет километара од Пролом Бање. Црно врело има пХ вредност око 3,5, а Ђавоље воде 1,5 и спадају међу пет најкиселијих вода на свету.

Ова вода обилује гвожђем, цинком, бакром и стипсом, па се не препоручује конзумирање воде. Људи, ипак, користе ову воду у медицинске сврхе: испирају очи, пију је за желудац, дезинфикују ране. На путу до Ђавоље вароши могу се видети још два чуда – дрво са граном попут грома и саски рудници.

Рудници из 13. века се налазе дуж Жуте реке и из њих су ископавани гвожђе, злато и сребро и ношени у Рударе где је прављен новац и накит. Добро је познато да на Радан планини гравитација „не ради“ и да река тече узбрдо. Током Другог светског рата овде су падали авиони иако их нико није гађао.