Почетна » Људи који имају АНКСИОЗНОСТ често сањају исте СНОВЕ: 3 знака која указују да је ситуација озбиљна
Занимљивости Вести

Људи који имају АНКСИОЗНОСТ често сањају исте СНОВЕ: 3 знака која указују да је ситуација озбиљна

Фото: Пиксабеј

Анксиозност је нормална емоција која може бити од помоц́и и мотивације у малим дозама. Међутим, важно је знати када анксиозност прелази границу и доводи до проблематичног понашања.

Међу забрињавајућим знаковима је време трајања овог стања, али и начин на који утиче на односе и сан особе која пати од анкзиозности, пише „Псyцхологy тодаy“.

Анксиозност је емоција коју смо сви осец́али – нелагодност, немир и непрестано размишљање. Истина је, као што ц́е вам сваки психолог рец́и, да анксиозност није сама по себи лоша ствар. У ствари, то је одговор који стварају ваш ум и тело како би се прилагодили ситуацијама које би могле бити претње. Међутим, постоји тренутак када овај одговор може почети да делује против вас.

Како да знате када вас анксиозност сакати уместо да вам помогне?

Иако је најбоља опција да посетите лиценцираног лекара за ментално здравље, такође је корисно да се образујете

1. Ваша анксиозност не престаје када се појави сунце

Висок ниво анксиозности током дана који се не смањује до вечери је разлог за забринутост.

Према недавном истраживању, код вец́ине анксиозних људи, забринутост обично нестаје до краја дана. Али то није случај за људе који имају вец́и ниво склоности ка бризи. У суштини, забринутост је вероватно достигла клинички ниво ако се меша у ваше циљеве и вредности свакодневног живота.

Претходно истраживање каже да брига може функционисати да задржи анксиозност на високим, али предвидљивим нивоима како би се избегла неочекивана промена у емоцијама.

2. Ваша анксиозност цури у ваше снове

Једна недавна студија која је пратила снове клинички анксиозних људи открила је неке фасцинантне заједничке карактеристике.

Конкретно, чинило се да је неколико тема у сновима преовлађујуц́е код пацијената са анксиозношц́у у поређењу са здравим особама. Ове теме укључују:

-Бити гоњен
-Бити физички нападнут и суочен са агресивним радњама
-Смрзнути од страха
-Свађе и вербално агресивне интеракције
-Анксиозност и страх од агресивних поступака других
-Страх од пада и опасност од пада
-Бити искључен и одбачен у друштвеним ситуацијама
-Смрт родитеља и чланова породице
-Несрец́е или несрец́е аутомобила или авиона
-Суочавање са неуспесима

Ако ваше снове карактеришу ове врсте слика и тема, психолог Антон Римш са Универзитета у Дизелдорфу саветује да се консултујете са психоаналитичарем који практикује, јер они имају искуства у раду не само са анксиозним поремец́ајима вец́ и са садржајима снова.

3. Погоршава се због емотивног односа са партнером

Једна студија која је пратила нивое анксиозности код 33 брачна пара (супруга је у сваком случају патила од клиничке анксиозности) открила је да у данима када је анксиозност супруге била погоршана, муж је пријавио да је њихова веза узнемирујуц́а.

У вец́ини случајева, одговорност за прилагођавање или ублажавање анксиозности своје жене сносио је муж. У ситуацијама када је муж успео да олакша ситуацију, жена је пријавила везу као позитивну. Али ако је муж реаговао са бесом или љутњом, то је погоршавало њену ситуацију, стварајуц́и негативну и узнемирујуц́у повратну петљу повец́ане анксиозности и непријатељства.

Прича се, међутим, ту не завршава. Само зато што је муж био у стању да се привремено носи са анксиозношц́у своје жене не значи да је утицај интеракције на везу био позитиван. Ово је посебно важило за везе у којима је техника уклањања анксиозности била заснована на избегавању.

Ако је веза достигла фазу у којој анксиозност (или избегавање анксиозности) контролише динамику и ниво узнемирености, можда је време за интервенцију стручњака. Искрен и отворен дијалог са својим партнером, саветником или терапеутом за парове се топло препоручује у овим ситуацијама.