Почетна » Људи који касне су пасивно АГРЕСИВНИ, а ако ваша деца увек касне решење је ЛАКО
Друштво и ми Вести

Људи који касне су пасивно АГРЕСИВНИ, а ако ваша деца увек касне решење је ЛАКО

Знате оне људе који никада не могу да стигну на време, без обзира на то који је повод за долазак у питању, од баналног, попут сусрета са пријатељем, па до важног авионског лета, испита на факултету, пословног састанка од круцијалне важности.

Зашто се не промене?

  • Због чега људи најчешће касне? Који су разлози које наводе, а који до тога заправо доводе?
– Разлози које људи који касне наводе могу да буду у складу са оним што заправо јесте разлог, али не мора да буде тако. То много зависи од тога да ли је особа свесна правог разлога, да ли је искрена пред собом или другима, да ли ретко касни или јој је то постао манир. Неки наводе спољашње ометајуће факторе, пребацујући одговорност са себе. Други се извине, јер знају да су сами одговорни за кашњење. Трећи сматрају да је извесно кашњење сасвим у реду, итд доц. др Светлана Здравковић, јунговски аналитичар, доктор психологије, национални представник ESMN.
  • Ствара ли се та особина/навика већ у детињству?
– Учењем по моделу, тј. посматрањем родитеља и/или других значајних особа у детињству, дете може „преузети“ образац кашњења свесно или несвесно. Поред тога, недавање објашњења детету због чега је важно долазити на време и не каснити, може бити још један од разлога формирања наведеног обрасца.
  • Шта говори о некоме то што касни?

– То што неко касни може говорити различите ствари, у зависности од тога о коме је реч. Скоро сваком се деси да понекад закасни, ако се догоди нешто непредвиђено. Неки људи касне јер не могу добро да испланирају време и да се организују. Неке од особа са наглашеним нарцистичким цртама сматрају да имају права да касне и да други треба да их чекају кад год да се појаве. Неки мисле да заправо није толико битно стизати на време, јер ригидно придржавање рокова нарушава њихову слободу. Неки на тај начин показују пасивну агресију према ономе ко их чека и недовољно поштовање те особе каже др Здравковић.

  • Постоје ли савети, упутства, вежбе, кораци коју могу бити спроведени да би се то исправило?

– Најпре је важно радити на мотивацији – да ли и због чега хоће да престане са кашњењем и да долази на време. Након тога је потребно бавити се бољом организацијом времена.

Да лис те свесни да уве касните?

  • Уколико смо свесни да својим кашњењем повређујемо онога ко чека, а и даље каснимо иако не бисмо да га увредимо, на шта то указује?
– Ако смо свесни да другог повређујемо, а то не желимо, потребно је да радимо на бољем упознавању себе и своје несвесне мотивације. Уколико нас нешто нагони да и поред свесне намере да не повредимо другог радимо исте ствари, потребно је да се запитамо да ли је то заиста тако. Да ли постоји извесна амбивалентност или неко друго осећање према особи у односу на коју каснимо на које нисмо до тада обраћали пажњу. Можемо размишљати и о томе какву психолошку добит ипак можемо имати у таквој ситуацији.
  • Какве све консеквенце може донети константно кашњење ономе ко не стиже на време?
– Константно кашњење може да створи разноврсне проблеме. Људи могу престати озбиљно да схватају некога ко стално касни, могу изгубити поверење у њега, могу га одбацити, изложити критици… Неко ко стално касни на посао, на пример, може бити кажњен или имати озбиљне проблеме са шефом или колегама. Такође, може створити утисак да му особе које га стално чекају нису довољно важне да би дошао на време, па то може да искомпликује однос о којем је реч – закључује др Здравковић.