Почетна » Људи са псима здравији и дуговечнији
Занимљивости Вести

Људи са псима здравији и дуговечнији

Фото: Пиксабеј

Студија спроведена над 3,4 милиона Швеђана утврдила је да власници паса имају нижи ризик од смрти од кардиоваскуларних болести.

Тим научника анализирао је националне регистре за људе између 40 и 80 година и упоредио их с регистрима власника паса. Открили су да су власници паса ређе оболевали од кардиоваскуларних болести, посебно они који су имали ловачке расе.

Поседовање пса може да побољша физичку активност, но, истраживачи сматрају да такође постоји велика вероватноћа да управо активни људи бирају да узму пса. Објашњавају и да поседовање пса може да заштити људе од кардиоваскуларних болести не само због дружења и поправљања општег расположења и благодети, већ и због мењања власниковог бактеријског микробиома. Микробиом је збир свих микроорганизама, односно еколошка заједница свих облика живота у телу и на телу човека.

Сматра се да пас може да има утицаја на власников микробиом јер пси мењају околину у којој живе и излажу људе бактеријама с којима иначе не би дошли у контакт. Истраживачи су такође утврдили да пси посебно имају заштитни ефекат на самце. – Резултати су показали да самци који поседују пса имају 33 одсто мањи ризик од смрти и 11 одсто мањи ризик од срчаног напада у односу на самце без паса – каже вођа истраживања Мвења Мубанга с Универзитета Упсала.