Почетна » Лорди и Марија
Поглед испод веђа

Лорди и Марија

Недавно сам боравила у Рованијемију, главном граду Лапоније, северне финске провинције. Град се налази између брда Оунасвара и Коркаловара, на ушћу река Оунасјоки и Кемијоки, и у непосредној је близини арктичког поларног круга. Рованијеми је омиљена туристичка дестинација. У понуди је лов на аурору бореалис, поларну светлост, прелазак поларног круга, за шта се добија и сертификат, посета чувеном селу Деда Мраза, вожња санкама које вуку ирваси и запрегама које вуку хаскији, па пешачење на крпљама, сурфовање на великим гумама, вожња моторних санки и „дебелих бицикала“ (fat bike) по залеђеним рекама.

Град је, пред крај Другог светског рата, немачка армија сравнила са земљом. Нови Рованијеми, чија мапа подсећа на рогове ирваса, осмислио је познати фински архитекта Алвар Аалто са још двојицом колега. То је мало насеље, лако га је обићи пешице, а продавнице су пуне домаће робе и оне фирмиране из читавог света. Постоји кинески ресторан – не и продавнице кинеске робе – и, за оне који воле брзу храну, други најсевернији Мекдоналдс на свету.

Централни трг Лорди назван је по контроверзној хард рок и хеви метал групи која је 2006. године у Атини победила на Песми Евровизије. Сећете их се? Маскирани у чудовишта, са секирама у рукама и огромном пиротехником! Иако су наступ, а затим и победа, изазвали велике полемике у музичком свету, то становнике Рованијемија није спречило да својим суграђанима укажу дужно поштовање. Лорди су довели Еуросонг у Финску – наредне, 2007. године, одржан је у Хелсинкију.

Данас су на централном тргу испод дигиталног сата, који показује тачно време и спољашњу температуру, отисци шака и аутограми чланова групе утиснути у цементне плоче, и месингана плоча са захвалницом житеља Рованијемија њиховим Лордима.

Изузимајући свечани дочек испред Скупштине града у Београду, није ми познато да ли је такво поштовање Крагујевчана указано њиховој талентованој суграђанки Марији Шерифовић, која је спектакуларном победом у Хелсинкију, Еуросонг, највећу и најстарију европску телевизијску представу, 2008. године довела у Београд. Да ли грешим?


Соња Лапатанов