Почетна » Лош брак погубан као алкохол
Занимљивости Вести

Лош брак погубан као алкохол

Фото: Пелселс

Честе свађе штете организму колико дувански дим и алкохолна пића, објавили су психолози.

За здравље је лош брак са честим свађама погубан као и пушење и алкохол, кажу психолози, који су на Униоверзитету у Мичигену пратили 373 хетеросексуална пара, како би установили има ли њихово неслагање о разним темама (попут новца, деце, родбине, слободног времена…) негативних импликација на здравље, пише Гардијан.

– Пратили смо брачне парове кроз период од 16 година и упоредили субјективан утисак о здрављеу код оних супружника који су се свађали с онима који су се добро слагали – објаснила је једна од аутора студије Роузи Шрот. Научници су открили да брачни конфликт утиче на здравље и мужева и жена, иако је забележено да је негативни утицај на мушкарце већи. Парови који се слажу уживају у позитивном утицају те везе на здравље, али се та „позитива“ троши у каснијим годинама брака.

За потребе истраживања, научници су учеснике питали о здрављу, о томе утиче ли њихово здравствено стање на посао, јесу ли довољно здрави да се баве омиљеним активностима, имају ли проблем са спавањем, мучи ли их нервоза и пате ли од главобоља. Конфликти у вези могу да доведу до запаљинских процеса у телу, промена у апетиту и повећане активности хормона стреса, а све то може да доведе до проблема у раду срца и имунолошког система. вероника Ламарш, професорка психологије на Универзитету Есекс која није била укључена у студију, упозорава да телесни одговор на свађе у везама може проузроковати дуготрајну штету: –

Многа истраживања повезују конфликте у везама са психолошким одговорима, попут повећања нивоа хормона стреса, запаљивих процеса, промена у апетиту и раду имунолошког система. Штету неће нанети једна свађа, веж честе препирке кроз дуги низ година. Зато је важно на дневној бази да се ради на побољшању комуникације у вези и смањити конфликте на минимум – каже професорка Ламарш.