Почетна » Мачија шапа убија додиром: Пазите се ове биљке
Фармацеут Вести

Мачија шапа убија додиром: Пазите се ове биљке

Она има латински назив heracleum, а Руси је зову “боршћевик”. Број жртава опасне биљке брзо расте – и то не само у Русији него и у Западној Европи. Посебно је забрињавајуће што се појавила и у Србији.

Цела Русија води велики рат – и то само с једном биљком. Држава губи – док биљка побеђује, осваја огромне територије и убија становништво. Ово није сценарио неког холивудског хорора него свакодневна стварност за милионе људи. Број жртава опасне биљке брзо расте – и то не само у Русији него и у Западној Европи. Посебно је забрињавајуће што се она појавила и у Србији.

Опекотине, слепило и смрт

Огромне опекотине, слепило па чак и смрт: све су то последице случајног сусрета са једном биљком која расте у Русији на милионима хектара. Она има латински назив Херацлеум, а Руси је зову “боршћевик”. Ова биљка је близки рођак шаргарепе, мирођије и першуна. Многе врсте боршћевика су јестиве, и Руси су их раније додавали у боршћ, зато је укусна биљка својевремено добила свој назив.

Међутим једна врста heracleum крије огромну опасност. Такозвани боршћевик Сосновског, односно дивовска мечја шапа садржи отровни сок због којег су многи људи завршили у болници, а неки – и на гробљу.

Овај проблем у Русији још увек није решен. Боршћевик се брзо размножава и за кратко време осваја велике површине. Власти у Русији измишљају различите начине да униште ову биљку – чак и примају за своје савезнике милионе гусеница које радо једу мечју шапу. Али за сада боршћевик још увек није побеђен, и број његових жртава расте сваке године.

Мечија шапа не расте само у Русији него и у многим деловима Западне Европе – например у Енглеској где многи људи добијају озбиљне опекотине након контакта са овом биљком. Боршћевик Сосновског постоји и у Србији, зато је веома битно да га на време препознате и да научите мере прве помоћи за случај ако сте га додирнули.

Прва помоћ Ако је дошло до контакта са мечјом шапом, одмах се склоните са сунца и што брже оперите кожу са сапуном. Након тога обришите се влазном марамицом са алкохолом и пресвуците се јер у одећи се највероватније крију семена мечије шапе.

Прва помоћ

Ако је кожа ипак поцрвенела, намажите је пантенолом или мелемом против опекотина и ставите стерилни облог. Обавезно се обратите лекару.