Почетна » Мачке су идеални љубимци: Лече несаницу, смањују нервозу…
Занимљивости Вести

Мачке су идеални љубимци: Лече несаницу, смањују нервозу…

Када говоримо о кућним љубимцима, некако се увек пас истиче као најбољи човеков пријатељ, а мачке су приказане као хладне, независне и незаинтересоване за власника. Међутим, научници тврде да то није баш тако.

Као кућни љубимци доносе много доброг у ваш дом, а као главна ствар истиче се душевни мир, преноси БригхтСиде.

Сигурно се питате како доносе мир, а први одговор је – предењем. Да, оне тај звук користе како би комуницирале са другим мачкама, када су гладне, уплашене, када их нешто боли, али и када им је негде пријатно.

Опуштају људе

Фреквенције тих звукова опуштају људе. Због тога се каже да је предење попут терапије за мачке, али и за људе. Поготово у јако стресним ситуацијама.

Мажење са мачком такође на људе делује умирујуће, показала су разна истраживања последњих година. Чак 83 одсто људи изјавило је да им је њихова мачка најбољи пријатељ, а 67 одсто људи у најтежим тренуцима своје мачке држе уз себе те им током стресних и емотивних ситуација пружају емотивну подршку мажењем.

Иако можда делују хладно, мачке се осећају сигурније у друштву својих власника и баш зато воле да спавају у истом кревету с њима. Осим за њих, дељење кревета добро је и за човека.

Успављују људе

Стручњаци кажу да људи који пате од недостатка сна због стреса треба да ставе мачку да спава покрај њихове главе, макар један део ноћи.

На тај начин ће се опустити и решити негативне енергије. Још једна занимљива чињеница јесте да мачке имају позитиван ефекат код алергија, поготово код мале деце.

Иако родитељи беба често мисле да није паметно имати мало дете и мачку истовремено, истраживања су показала да деца млађа од једне године, која имају мачку као љубимца, током одрастања ређе развијају алергије.

Власници мачака су паметнији

За крај, претпоставља се да су власници мачака интелигентнији од власника паса. Истраживања су показала да су људи који поседују псе активнији, друштвенији и више воле да проводе време ван куће, док су власници мачака чешће затвореније особе које воле да проводе време у кући, и то по могућности сами.

Према тим резултатима истраживања дошло се до закључка да власници мачака могу да буду интелигентнији од власника паса, али треба имати на уму да се овај резултат заснива искључиво на различитим личностима и интересима власника па је ипак под знаком питања.