Почетна » Магнетна резонанца је показала шта мигрена ради мозгу: „Једно од најтежих стања“
Савети стручњака Вести

Магнетна резонанца је показала шта мигрена ради мозгу: „Једно од најтежих стања“

Резултати, који ће бити представљени на годишњем састанку Радиолошког друштва Северне Америке, настали су снимањем 10 учесника са хроничним мигренама, 10 са епизодним мигренама и пет особа које су биле део контролне групе.

Учесници су имали између 25 и 60 година.

Када су анализирали резултате магнетне резонанце, истраживачи су приметили да они са хроничним или епизодним мигренама имају знатно повећане периваскуларне просторе, који се налазе око крвних судова и помажу у чишћењу течности из мозга, у поређењу са онима који не пате од мигрене.

Вилсон Ксу, са Медицинског факултету Универзитета Јужне Калифорније и коаутор студије, каже да „код људи са хроничном мигреном и епизодном мигреном постоје значајне промене у периваскуларним просторима регије мозга која се зове центар семиовале“.

„Ове промене никада пре нису биле пријављене. Нисмо сигурни у тачан однос мигрена и периваскуларних простора, али то би могло да укључи ​​проток крви у мозгу. Мислимо да када се мигрена догоди, то може да проузрокује ове промене, а оне могу да доведу до неких симптома које доживљавамо када имамо мигрену“, изјавио је коаутор студије.

Мигрене су једно од најтежих стања са којима се људи широм света суочавају. Уобичајени симптоми мигрене укључују јак бол, мучнину, умор и когнитивну дисфункцију.

Студија објављена у априлу закључила је да најмање 15 одсто светске популације, или 1.1 милијарда људи, има главобољу сваки дан. Од тих појединаца половина има мигрене.

Упркос томе колико људи пати од мигрене, не постоји познати узрок, као ни лек. Стручњаци су идентификовали потенцијалне окидаче мигрене и верују да се ради о генетској болести, а превентивни кораци су, за сада, најбољи начин деловања.

Ознаке