Почетна » Мали власници велике среће
Дневник младог пензионера

Мали власници велике среће

Миломир Краговић

Нема универзалног одговора на једноставно питање: Шта је срећа? Ако питате научника, логично је да срећу види у неком новом открићу. Сиротан вазда сања гомилу златника, није мали број милијардера који, кроз разноразне донације, покушавају да се ослободе прекомерног богатства.

Пошто не знамо шта је остварење српског сна, приморани смо да гледамо напумпане старлете које, онако екстремно голе, покушавају да поруче да „има хлеба без мотике“. Додуше, није мали број следбеника таквог понашања, убеђених да су нафркане лепотице, или депилирани лепотани, прави пут будуће среће. Такве заблуде су увек биле, и јесу, папрено скупе.

Власник сјеничког маркета Денис Булатовић, у време Рамазана суграђанима нуди да са полица узму све што им треба. За џабе! Вели поносни Денис да су људи врло скромни и да углавном узимају најјефтиније артикле. А он хоће – гле чуда! – да сопственим примером пробуди заспалу свест богатих.

Не знам да ли у томе успева, али је Денис веома срећан што помаже сиромашнима. У стилу „има се, може се“!

Зоран Поповић из родног Краљева, у потрази за послом, стигао чак у Африку. У Уганди ради у фабрици за прераду калаја. Кад се фабрика преселила у Катангу, и када се мало одомаћио, почео је да размишља о паметном коришћењу слободног времена. Веровали или не, умешни Зоран формирао је фудбалски тим, у Краљеву сашио дресове, и тако усрећио себе и своје црне колеге.

Комуналац с београдског Врачара Арслан Бајрамоски, чистио је ревносно улице а ноћу спремао испите. Победила је упорност, и Арслан постао дипломирани правник. Иако су га многи одвраћали од учења, победила је Арсланова жеља да постане нешто више у овом чудном друштву. Као правник добио је боље место, али је срећан зато што је остварио свој дечачки сан.

Ђубретар у Боготи, Хосе Алберто Гутијерас постао је, нећете веровати, „Господар књиге“ за 2017. годину. Хосе је од 1997. по контејнерима и којекуда почео да сакупља бачене књиге и за две деценије сакупио богату, и разноврсну, библиотеку. Овај вредни Колумбијац сада је отворио библиотеку Моћ речи, и књиге бесплатно дели љубитељима на читање. Чак је укључио и жену кројачицу која лепи поцепане странице.

Хосе се није обогатио, али је срећан и поносан на своју упорност.

Прстен купљен осамдесетих година на бувљаку за 11 евра недавно је на аукцији продат за 750.000 евра. Не зна се ко је срећник или срећница.

Не дајте да мегаломанија савлада ваш мозак, живот је састављен од интимних, обичних доживљаја. Постаните мали власници своје велике среће. И баш вас брига како вас други тумаче. Нарочито они који глуме срећне и задовољне, а кад падну маске претварају се у неподношљиве намћоре.