Малина је невероватно здрава воћка. Садржи неколико материја које спречавају деловање неких ензима значајних за раст тумора, па се тако препоручује као превентивно средство у борби против рака дојке (у терапијском смислу не може да замени лек, али може да делује превентивно).
Традиционална медицина одавно препоручује да се малине једу и због тога што подстичу знојење, чисте жуч, поспешују избацивање песка из бубрега, јачају имунитет и срце, а велика количина биљних влакана нормализује крвну слику и регулише шећер у крви. Осим тога, малина савршено чисти крвне судове и снижава холестерол. Антоцијани које садржи, који јој дају предивну црвену боју, јесу материје које, поред антиоксидантног дејства, делују против бактерија и гљивица. У народној медицини користи се за ублажавање реуматских болова и смањење велике количине желудачне киселине, а препоручује се и против бронхитиса, болести мокраћних путева и јетре.
Сок и сирће од малине користе се за снижавање високе температуре. Последњих година индијски, грузијски и руски чај заменио је чај од листова малине (кашичица сувог листа прелије се са 2,5 децилитара вреле воде), који се препоручује код прехладе, упале грла, кашља, цревних упала и дијареје.