Почетна » Мало украса и простор лак за одржавање: Индустријски стил
Вести

Мало украса и простор лак за одржавање: Индустријски стил

Настао је спонтано, у Њујорку, крајем прошлог века, када је велико опадање привредне активности довело до затварања већег броја фабрика, које су потом “преправљане” у простор за становање.

Идеално би било да се “башкари” у просторијама са високим плафонима, где додатно добија на грандиозности, али се и у “регуларним” добро сналази.

Мада на први поглед може деловати недовршено, индустријски стил уређења ентеријера управо тако и треба да изгледа – са непокривеним цевима за воду, грејање, вентилацију, видљивим електричним инсталацијама…

Материјали индустријском стилу

У овом стилу наглашена је сировост материјала, од челика и метала, преко цигле или бетона на зидовима, до дрвеног намештаја, наизглед необрађеним.

Тако сточић у дневној соби може бити састављен од неколико дасака, повезаних металним ивицама, са већим, истакнутим завртњима за шрафове, а ослоњен на челичне точкове. Уклапа се савршено уз гарнитуру од чврсте коже, која делује једноставно и робусно.

Иако намештај који припада овом стилу често изгледа неудобно, он заправо то није.

Спаваћа соба

Брачни кревети са узглављем од неколико хоризонтално постављених дасака могу да леже на поду, без ногара, одишући једноставношћу. Ако су у спаваћој соби, уређеној у сребрно-белим тоновима, са тек мало браон боје на дрвету, она ће изгледати модерно и помало хладно.

Купатило у индустријском стилу

Колико боја зидова мења целокупни утисак просторије показује и купатило са само једним делом у цигли, а осталим у великим, белим плочама. Овде цигла даје топлину, без обзира на хладне боје, попут сиве и беле, на кади и лавабоу. Још ако је део зида у стаклу, овај простор постаје изразито атрактиван и модеран.

Расвета

Расвета је оно чему се такође поклања много пажње у индустријском стилу уређења. Велики, метални лустери, огољене сијалице на висилицама различитог облика, подне лампе налик рефлекторима, само су неке од идеја за осветљавање простора.