Почетна » Масна коса и лето иду руку под руку: Стручњаци дају савете како да ублажите проблем
Дерматолог Вести

Масна коса и лето иду руку под руку: Стручњаци дају савете како да ублажите проблем

Постоји неколико трикова које можете испробати како бисте решити проблем појачаног машћења косе.

Са доласком топлих дана, појавио се и један од учесталих летњих беаутy проблема – масна коса. С вишим температурама и знојење је у порасту, што значи да се зној меша са себумом на темену, због чега се чини да је коса маснија.

Том проблему доприноси и време јер је влага често појачана, па се појачава и ниво влаге у коси. Не помажу ни додаци које лети радо носимо, попут наочара за сунце које знамо да ставимо на врх главе, а помажу у преносу масноће. Ипак, постоји неколико трикова које можете испробати како бисте решити проблем појачаног машћења косе.

Не претерујте с прањем

Како је коса све маснија, може бити примамљиво и логично решење да учесталије перете косу. Међутим, стручњаци кажу како је ово заправо једна од горих ствари које можемо да урадимо. Наиме, кажу да ако косу перемо сваки дан, темен главе има осећај као да константно мора да производи себум. Тако се створи зачарани круг у ком се осећате као да косу морате да перете сваки дан, а то прање нема ефекта. Ако сте упали у такву „замку“, професионалци кажу да се можете одвићи – смањите број шампонирања и користите производе без сулфата.

Суви шампон је најбољи савезник

За борбу против масне косе између прања и одржавање свежине и волумена послужиће шампон за суво прање косе. Додајте га у подручје корена косе како би апсорбирао вишак уља, зноја и нечистоћа. Такође, коси ће подарити волумен и текстуру. Ако вам се чини да власиште не реагује добро на суви шампон и да се ствара иритација, стручњаци саветују да шампон попрскате на четку, а затим њом прођете кроз косу.

Кад перете косу, бирајте лагане производе

С летним данима, можда ћете морати да промените производе које користите у рутини неге косе, попут комбинације шампона и регенератора. Стручњаци саветују да избегавате производа са силиконима и сулфатима и да испирате косу хладном водом јер хладна вода помаже власишту и регулише проток крви. Припазите и код коришћења регенератора – немојте га наносити на корен косе јер то може узроковати „тежину“ и последично мастан корен косе. Исто важи и за производе за стилизовање косе који могу да се накупе на власишту.

Носите пунђу, реп или плетеницу

Испоставило се како сва масноћа у коси није из темена и корена косе, него се коса може замастити сваки пут кад је дирнете. Како бисте избегли учестало дирање, завежите косу јер ће пунђа, реп или плетеница склониту праменове са масног лица или ознојеног врата.

Ознаке