Почетна » Матични млеч: убрзава оздрављење и повећава либидо
Здравље Нутрициониста Савети стручњака

Матични млеч: убрзава оздрављење и повећава либидо

Матични млеч је пчелињи производ који се од давнина користио као природни тоник за јачање имунитета и опште отпорности организма. Препоручује се код изразитог психичког стреса, код физичког напора, анемије, након исцрпљујућих вирусних и бактеријских инфекција и за регенерацију организма. Матични млеч, који се сматра једним од најснажнијих природних биостимулатора и биорегенератора, веома је користан као средство за очување здравља али и за убрзавање процесa излечења.

Древни народи су матични млеч употребљавали као лек, а најстарији записи о томе потичу још од пре 3.000 до 5.000 година. У то време матични млеч је био привилегија малобројних најбогатијих људи, јер је био веома цењен и ретко доступан. Матични млеч је одувек имао веома високу цену јер он своја биоактивна својства задржава само 48 сати од момента узимања из кошница. Због тога су и данас присутни многи фалсификати на тржишту, али и производи с матичним млечом који су заправо потпуно изгубили своју лековитост јер су се фини састојци матичног млеча већ разградили. Најчешће се срећу разне мешавине меда, полена и свежег матичног млеча, с тим што је у њима матични млеч већ неактиван.

Тек у другој половини 20. века применом модерних поступака лиофилизације, научници су успели да сачувају биолошку активност матичног млеча до две године након вађења из кошница.

Препарат Royal Jelly је раствор матичног млеча стабилизованог лиофилизацијом, који је обогаћен кестеновим медом, екстрактом ацероле, поленом, концентрованим соком боровнице и гвожђем.

Активни састојци матичног млеча су бројни ензими, антиоксиданси, минерали, витамини Б групе и витамин Ц. Због тако сложеног састава Royal Jelly има антибактеријско и антивирусно дејство. Ублажава психички и физички стрес и повећава либидо код мушкараца и жена. Смањује узнемиреност и нервозу јер јача нервни систем. Повећава синтезу протеина и антитела, и тиме појачава имунитет. Повољно делује на кожу, па се користи у многим козметичким производима против старења коже. Јак је антиоксиданс. Повољно делује на ниво лошег холестерола и триглицерида. Повећава број еритроцита у крви и помаже код анемије. Захваљујући биоактивним ензимима и антиоксидансима успорава старење ћелија и на тај начин продужава животни век. Због свих корисних особина матични млеч се посебно препоручује спортистима, деци у развоју, старијим особама и реконвалесцентима.

Полен који се налази у препарату Royal Jelly представља одличан извор витамина, протеина и минерала.

Гвожђе је есенцијални елемент за формирање хемоглобина и црвених крвних зрнаца. Гвожђе смањује умор, последице стреса и појачава активност имунолошког система.

Ацерола је један од најјачих природних извора витамина Ц, који јача имунолошку одбрану јер стимулише стварање антитела и има антиоксидансно деловање. Такође, витамин Ц поспешује ресорпцију гвожђа из хране.

Кестенов мед је природни хранљиви састојак који организму обезбеђује додатну енергију, витамине, минерале и ензиме.

 

Royal Jelly је пакован у практичне монодозне кесице из којих се конзумира директно, без растварања у води. Препоручена употреба је једна кесица на дан, најбоље ујутрo пре јела.