Почетна » Медицинске гљиве: нови приступ болестима
Здравље Исхрана

Медицинске гљиве: нови приступ болестима

 

Coprinus comatus користи се код артериосклерозе, инфаркта, обољења крвних судова, аритмије, лошег варења и хемороида, али пре свега је ефикасан лек против дијабетеса.

Терапија медицинским гљивама концентрисана је на одржавање равнотеже у организму и стварања природне отпорности на болести. Гљиве појачавају отпорност организма на вирусе, бактерије и гљивична обољења, ублажавају упалне процесе, боре се против алергије, потпомажу баланс шећера у крви.

Coprinus comatus, познату и као бели јарчић, научници већ дуго проучавају. Прва испитивања почела су још 1934. Утврђено је да садржи 20 слободних амино-киселина, протеине и да половину масе чине полисахариди.

Coprinus comatus смањује ниво шећера у крви код дијабетеса типа 1 и 2, а препоручена дневна доза је три пута по пола грама праха Coprinus comatus. Сат и по након конзумирања праха, ниво шећера у крви опадне и до 41 одсто! Три сата касније нижи је за 31 одсто, а шест сати касније чак за 20 одсто.

Реиши спречава срчана обољења

Реиши зову небеском и рајском травом, леком краљева, биљком среће, дрветом живота и биљком дуговечности. У Кини се веровало да и само поседовање гљиве продужава живот власника. Ова гљива из породице Ganoderma расте на пањевима дрвећа, а најцењеније сорте ничу на шљиви и храсту. Доказано је и да органски гајене реиши гљиве имају четири до шест пута јаче дејство од обично гајених, а далеко јаче од дивљих врста.

Препарат Reishi broken spore тестира се већ 20 година и зна се да позитивно утиче на неурастенију, несаницу, кијавицу, хепатитис, хронични бронхитис, регенерацију јетре и побољшање имунитета. Кинески научници пронашли су да Reishi broken spore побољшавају крвоток и да садржи киселине трипертене које снижавају висок крвни притисак, смањују холестерол и самим тим спречавају срчана обољења и инфаркт.

За Cordyceps кажу да је суперхрана

Зна се да Cordyceps, гљива с Тибета, побољшава размену материја, убрзава циркулацију, чисти организам, поспешује активност леукоцита и опоравак после тешких болести. Све чешће је зову и суперхраном зато што је богата глуканима за које је доказано да су корисни у терапији против рака. Због снажног антибактеријског и антивирусног дејство и зато што спречава развој пнеумокока, стафилокока, вируса херпеса и хепатитиса, изврсно је средство за подизање имунитета.

Огроман је потенцијал ове гљиве и у борби против малигних обољења. У свету се све чешће преписује као додатак хемиотерапији, зрачењу и осталим третманима рака. Утврђено је да број и активност белих крвних зрнаца расте код пацијената који узимају Cordyceps, а чији је имуни систем ослабљен услед болести као што су рак, хепатитис или ХИВ инфекција. Код пацијената с умањеном функцијом бубрега откривено је да се крвни притисак спушта за 15 одсто и да се количина протеина смањује већ месец дана по почетку узимања гљиве Cordyceps. Доказано је и да Cordyceps стабилизује пулс и регулише срчану аритмију, а све познате студије су потврдиле да побољшава рад јетре.