Почетна » Медицински чи гонг за здрав живот
Јога Здравље Савети стручњака

Медицински чи гонг за здрав живот

Древна вештина здравог живота, превентиве и самоисцељивања нам је надохват руке

Чи гонг је кинески метод за одржавање доброг здравља, који је од давнина до данас веома популаран међу људима свих професија и узраста. Ова вештина штити ум и тело од болести, може да помогне да се болест заустави и излечи, као и да терапије буду делотворније. Доноси дуговечност, радост и срећу, а то су открили и потврдили кроз хиљадугодишњу праксу многе генерације истраживача, лекара, калуђера и мајстора борилачких вештина.

Изрека ЖИВОТ ЈЕ ПОКРЕТ има универзално значење – човек би као и природа морао своје тело да одржава активним кроз кретање, како би сачувао своје ментално и физичко здравље. Унутрашњост људског тела је као река с много малих речица и потока, који представљају путеве крви и виталне енергије. Неактивност ума и тела доводи до блокаде и слабе циркулације крви и виталне енергије, што може бити узрок многих тешких и често неизлечивих болести.

У односу на многе спортске дисциплине и рекреативне вежбе које користе само физичку снагу мишића, чи гонг је вештина која доводи до савршеног баланса и спознаје унутрашње алхемије тела. У вежбама чи гонга и таи чи чуана нису потребне физичка снага и брзина, покрети су лагани и природни. Ове јединствене вештине доступне су свима: старима и младима, женама и мушкарцима, здравима и болеснима. Може се вежбати у покрету или у месту, седећи или лежећи, а вежбе се лако науче.

Чи гонг садржи три важна аспекта која су потребна да би се сачувало или повратило изгубљено здравље:

I АСПЕКТ су вежбе ума – висок степен концентрације који се постиже вежбањем има позитиван и смирујући учинак на функције мозга и релаксацију целог тела. Мозак се одмара, а церебрални кортекс ослобађа штетног утицаја стреса или болести. Комуникација између ума (мозга) и тела доводи до правилних функција органа, активности и хармоније у функцијама леве и десне половине мозга, што је добра превентива против можданог удара и болести које доноси старост.

II АСПЕКТ су вежбе правилног специфичног дисања које прате одређене технике покрета; оне помажу да се из тела отклоне блокаде крви и виталне енергије, ојачају функције и виталне активности унутрашњих органа.

III АСПЕКТ су вежбе тела – мишићи, зглобови и тетиве, унутрашњи органи, путеви крви и виталне енергије, људска кожа са стотинама акупунктурних тачака, имају потребу за свакодневним специфичним покретима који јачају виталну енергију и доводе до хармоније и равнотеже.

 

Многи људи који болују од хроничних болести имају навику пасивног живота и тоталне неактивности ума и тела, што је сигурно један од узорка болести. Ако се препустимо болести, ако нема воље, упорности и вере у оздрављење, терапија тешко да може бити успешна. У терапији чи гонг вежбама, болестан човек улаже напор и активно учествује у свом оздрављењу. Овакав приступ покреће и активира способност организма да се лечи и регенерише. У Кини милиони људи оболели од канцера свакодневно вежбају. Постоје статистички подаци о многима који су упорним вежбањем успели да зауставе болест и продуже живот, а код многих је болест потпуно нестала.

Истраживања која се спроводе широм света показују да чи гонг врло успешно може помоћи код:

  • стреса и хроничног умора, повећава виталност и заштиту тела, развија креативне способности мозга (брзо и мудро решавање проблема)
  • успорава старење и отклања последице старења, доводи до лепоте коже и тела, отклања сувишне килограме
  • код старијих људи који су имали потешкоћа у кретању и одржавању равнотеже, а који су имали проблема с артериосклерозом, сенилношћу, остеопорозом, дегенеративном деформацијом зглобова, високим холестеролом – клиничка истраживања су показала да се њихово стање после само шест месеци редовног вежбања знатно поправило. Квалитет крви, циркулација, концентрација и меморија били су бољи, а њихов мозак је показивао јаку менталну активност.