Почетна » МЕТЕОРОПАТЕ: Да ли хладноћа, заиста, утиче на плућа и зглобове?
Здравље Вести

МЕТЕОРОПАТЕ: Да ли хладноћа, заиста, утиче на плућа и зглобове?

Хладна јутра и пораст температуре током дана главни су разлози што ових дана проблеме са дисањем и кретањем имају и здраве особе, а посебно астматичари, оболели од хроничне опструктивне болести плућа, хроничног бронхитиса и реуматичари.

Потпуковник Раде Милић, пулмолог Војномедицинске академије, каже да већ “начетим” плућима сметају нагле промене температуре чак и од два до три степена, а посебно за више од пет, јер узрокују погоршање плућне функције.

Хладноћа погоршава и реуму

Када метеоролози најаве захлађење и кишу, тада услед временских прилика тегобе могу да се погоршају и оболелима од реуматских болести.

Хладан ваздух највише смета астматичарима.

– Људски организам има способност прилагођавања на временске измене када дуже време проводи у одређеним условима, али нагле промене онемогућавају подешавање физиолошких процеса, нарочито код старијих, деце и болесних особа, па настају метеоропатске реакције – каже др Милић. – Астматичарима наручито смета хладан ваздух услед којег се бронхије нагло сужавају, што доводи до напада. Међутим, не прија им ни превише висока температура у затвореном и релативна влажност ваздуха, јер и ови услови могу допринети погоршању хроничних плућних болести и лошијој плућној функцији. Утицај топлоте није до краја разјашњен, али се претпоставља да делује преко рефлексних и нервних механизама, погоршавајући хронично запаљење у дисајним путевима и доводи до њиховог сужавања.

Пратите темепратуру ваздуха

С обзиром на то да и хладноћа и топлота могу да ометају плућну функцију, доктор каже да је за пулмолошке пацијенте главни климатски параметар који би требало да прате температура ваздуха.

– Оно што ови пацијенти могу сами да ураде да спрече ове негативне утицаје јесте да редовно узимају прописану терапију, здраво се хране, пију довољно течности, не пуше и не конзумирају алкохол – каже др Милић. – Такође, требало би да се облаче слојевито и да прекривају нос и уста када је напољу хладно.

Због влаге отичу зглобови

Када се повећа концентрација влаге у ваздуху јављају се оток и болови у зглобовима.

Размрдајте зглобове, али се мање крећите

– С обзиром на то да није могуће избећи неповољне временске услове, а постоје знаци погоршања болести, потребно је кориговати терапију као и код било којих других разлога за погоршање – каже др Никола Рогановић, реуматолог из Београда. – Уколико се ради о реуматоидном артритису, краткорочна примена кортикостероида може довести до потпуног повлачења тегоба, а уколико су у питању артрозе, појачан унос аналгетика и адекватна физикална терапија дају исти ефекат.

Иако се због болова у зглобовима многи пацијенти мање крећу, др Рогановић каже да је то погрешно и да оболели од коштано-зглобних болести треба да буду умерено физички активни. То помаже да се зглобови “размрдају”, јер физичка активност има сличан ефекат као аналгетици.