Почетна » Министар финансија Синиша Мали открио кад креће исплата од 50 евра пензионерима
Вести У жижи

Министар финансија Синиша Мали открио кад креће исплата од 50 евра пензионерима

Гостујући на ТВ Прва Мали је ексклузивно открио да ће у новембру сви грађани добити по 30 евра, у децембру још по 20, док ће почетком нередне године свим пензионерима бити исплаћено још 20 хиљада динара.

Он је говорио и о зарадама у земљи и о недавно одржаном састанку Социјално-економског савета.

– Јуче смо имали састанак Социоекономског савета и бројке показују да идемо напред. Изашли смо са предлогом да минимална зарада од јануара буде 35.012 динара. Минимална зарада расте три пута брже него што расте БДП – рекао је Мали и истакао да убрзано расте минимална цена рада и покривеност потрошачке корпе.

Он је изразио уверење да би до краја 2023. године минимална потрошачка корпа и минимална зарада требало да буду изједначене.

– Ми ћемо са овим повећањем минималне зараде, повећањем плата и пензија 2022. године имати просечну плату од 670 евра минимум – рекао је министар и додао да је са оваквом економском политиком у оквиру плана Србија 2025. реална могућност да просечна зарада буде и 900 евра.

– Тренутно се у Србији гради седам ауто-путева, болнице, пруге, никада се више није градило, никада веће нису биле плате и пензије – рекао је Мали и најавио да ће стопа раста БДП ове године бити минимум 6,5 одсто.

– Осим што идемо са повећањем минималне зараде, идемо и са растерећењем оптерећења на зараде. Повећаћемо неопорезиви део зарада на 19.300 динара, уместо досадашњих 18.300 динара – најавио је министар финансија и објаснио да је минимална зарада главни покретач и утиче на висину просечне зараде у Србији.